Črna kronika

Pozor! Lahko vam ukradejo denar z računa

M.J.
23. 9. 2014, 12.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V banki Hypo Alpe Adria opozarjajo na lažno elektronsko pošto, ki jo prejemajo nekateri slovenski uporabniki spleta. Gre za lažna sporočila, s katerimi želijo neznanci priti do osebnih podatkov in gesla za spletno banko, zato v banki prejemnike pozivajo, naj sporočilo izbrišejo.

Mediaspeed/STA/Arhiv Svet24

Lažno sporočilo namreč vsebuje povezavo na obrazec, ki od uporabnika zahteva vnos osebnih podatkov. V sporočilu je kot pošiljatelj naveden spletni naslov info.hyponet@hypo.si, v zadevi sporočila pa beseda "Nadgraditi!".

Lažno sporočilo je moč prepoznati tudi po tem, da so avtorji za prevod besedila v slovenščino uporabili računalniško prevajanje v slovenščino: "Smo izboljšanje vaše spletno bančništvo varnost," se glasi prvi odstavek sporočila.

Kot so sporočili iz Hypa, so začeli "vse potrebne postopke, da se zadeva čim prej uredi, tudi v sodelovanju s pristojnimi zunanjimi službami". Strankam, ki so obiskale povezavo v lažnem sporočilu svetujejo, da se obrnejo na center za pomoč uporabnikom na spletnem naslovu help.hyponet@hypo.si.