Slovenija

V Šmarju pri Jelšah bodo po 20 letih dobili novega župana

M.J.
23. 9. 2014, 11.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Šmarju pri Jelšah bodo po dveh desetletjih dobili novega župana, saj se dosedanji dolgoletni župan Jože Čakš ni odločil za vnovično kandidaturo. Za njegovega naslednika se bodo potegovali kandidata SLS in SDS, Anton Guzej in Janko Šket, kandidatka NSi Irena Stepišnik Perdih, s podpisi volivcev se v boj za županski stolček odpravlja Stanko Šket.

SLS/Egon Horvat

Guzej, nekdanji generalni direktor Radiotelevizije Slovenija, ki ga podpira tudi dosedanji župan, je program razdelil v tri sklope, in sicer na področja gospodarstva, življenja in okolja, ti pa po njegovem zajemajo predvsem realne projekte, za katere bodo sredstva na voljo tudi v novi evropski finančni perspektivi.

Kot pravi, se je za kandidaturo odločil ob podpori tamkajšnjih gospodarstvenikov, podjetnikov in civilne javnosti, zdaj pa želi v domači kraj prenesti dolgoletne izkušnje iz gospodarstva in javnega sektorja.

Volivci bodo imeli na voljo dva kandidata z enakim priimkom, ki sta dovolj prepoznavna, da ne bodo imeli težav pri njunem razlikovanju. SDS se je odločila, da podpre Janka Šketa, saj od njega pričakujejo, da bo ljudski župan, ki bo prisluhnil občanom, na gospodarsko-infrastrukturnem področju pa naredili pomemben preboj.

Šket, ki je za župana kandidiral že pred štirimi leti, med prednostnimi nalogami izpostavlja nadaljevanje začetih projektov in nekaj novih. Vse to želi narediti z bolj intenzivnim črpanjem evropskega denarja. Deloval bo tudi v smeri večanja števila delovnih mest, tudi zato, da bi se mladi odločali ostati v svojem kraju.

S podpisi skupine občanov se v županski boj podaja dolgoletni ravnatelj osnovne šole Stanko Šket, ki je pred leti prav tako že neuspešno kandidiral. Letos se je na pobudo nekaterih posameznikov znova odločil poskusiti, saj meni, da ima izkušnje in ideje, kaj narediti.

Prepričan je, da je v Šmarju ogromno stvari, ki imajo temelje, a jim manjka vsebina. Kot zatrjuje, je njegov način dela nekoliko drugačen od drugih, saj daje veliko na besedo, točnost, odgovornost, po tem pa ga ljudje tudi najbolj poznajo.

Edina ženska kandidatka bo Irena Stepišnik Perdih, ki si je s pomočjo NSi zastavila vizijo razvoja pod geslom Družini prijazna, gospodarstvu naklonjena in turistično prepoznana občina.

V ospredju bo njen in strankin gospodarski program, prav tako bo veliko časa namenila trudu za to, da bi Šmarje postalo družinam še bolj prijazna občina, saj sedanja demografska slika v občini ni vzpodbudna.

Kandidatka NSi pa se bo zavzemala tudi za to, da Šmarje postane turistično prepoznana občina, saj ima po njenem številne potenciale in mora stopiti iz sence dveh močnih sosednjih zdravilišč.