Svet

Zračni napadi v Siriji terjali otroška življenja

STA/J.P.
23. 9. 2014, 11.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ameriška vojska je s silami držav partnerk ponoči prvič izvedla letalske napade na položaje skrajne Islamske države (IS) v Siriji, so sporočili iz Pentagona. Doslej so ZDA izvajale zračne napade na položaje IS v Iraku. Sirsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so ZDA pred napadi o tem obvestile Damask.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Tiskovni predstavnik Pentagona, kontraadmiral John Kirby je potrdil, da ZDA s silami partnerskih držav izvajajo "vojaško akcijo proti teroristom IS z uporabo vojaških letal in bombnikov ter raket vrste tomahavk", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Z ZDA naj bi v napadih sodelovale arabske partnerske države. Ameriška televizijska mreža ABC je poročala, da gre za Bahrajn, Katar, Jordanijo, Savdsko Arabijo in Združene arabske emirate.

Po besedah neimenovanega predstavnika Pentagona napade izvajajo predvsem na položaje IS v provinci Raka na severu Sirije, ki je dejansko središče oblasti IS, pa tudi na zelo prepustno sirsko-iraško mejo.

Z ZDA naj bi po istem viru v napadih sodelovale arabske partnerske države. Ameriška televizijska mreža ABC je poročala, da gre za Bahrajn, Katar, Jordanijo, Savdsko Arabijo in Združene arabske emirate.

Sirsko zunanje ministrstvo je po poročanju sirske televizije danes sporočilo, da so ZDA sirskega predstavnika pri Združenih narodih v ponedeljek, torej predhodno, obvestile, da bodo izvedle zračne napade proti teroristični organizaciji IS v Raki na severu države.

Sirski observatorij za človekove pravice je danes sporočil, da so ZDA z zaveznicami v provinci Raka izvedle okoli 20 zračnih napadov na položaje IS in da so pri tem ubili več kot 20 džihadistov. Napadi zahodno od Aleppa naj bi terjali življenja 3o džihadistov in osmih civilistov, od tega treh otrok.

Napadi na položaje IS v Siriji so bili sicer pričakovani, saj jih je v okviru strategije boja proti IS 10. septembra napovedal ameriški predsednik Barack Obama. ZDA so zračne napade na položaje IS v sosednjem Iraku začele izvajati 8. avgusta.