Zanimivosti

Prvi sneg že pobelil planine

M.J.
23. 9. 2014, 11.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Vrhove najvišjih gora na Hrvaškem, v BiH, Črni gori in Srbiji je na prvi jesenski dan prekrila snežna odeja. Na hrvaškem Velebitu in Bjelašnici v BiH so danes nad 1500 metri namerili štiri centimetre snega. Snežilo je tudi v Črni gori in Srbiji. Temperature so padle pod ničlo, poročajo lokalni mediji.

Anže Zadravec

Prvi jesenski dan je prinesel sneg na hrvaških hribih v Liki in Gorskem kotarju, kot tudi v gorah na meji z BiH. Na Biokovu nad Makarsko je bila temperatura okoli ničle, snega na najvišji dalmatinski gori pa vendar ni bilo, je poročal meteorološki spletni portal crometeo.hr.

Minulo noč je burja na območju Makarske pihala s hitrostjo do 120 kilometrov na uro, medtem ko je bila njena hitrost v primorju pod Velebitom ter na mostu proti otoku Krku tudi do 130 kilometrov na uro. Temperature so v večjem delu države tudi za več kot deset stopinj nižje, kot so bile v nedeljo.

Sneg je zapadel tudi na Bjelašnici, Jahorini, Vlašiću in Kupresu v BiH, navaja portal klix.ba.

Tudi vrhovi črnogorskih gora Bjelasice in Sinjajevine so bili danes beli zaradi snega, tako kot Durmitor in Žabljak, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug. Sneg je zapadel tudi v nekaterih nižinskih območjih Črne gore.

Tanjug navaja, da je davi snežilo tudi na Kopaoniku v Srbiji.