Slovenija

Delavci Nafte Petrochem v stečaju bodo dobili sklepe o odpovedi

M.J.
15. 9. 2014, 07.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Agonija 111 delavcev Nafte Petrochem v stečaju se bo danes končala, saj bodo dobili sklepe o odpovedi delovnega razmerja, tako da se bodo lahko prijavili na zavod za zaposlovanje in od jamstvenega sklada dobili neizplačane plače. Koliko delavcev bo stečajni upravitelj zadržal, še ni znano.

facebook

Kot je povedal stečajni upravitelj Silvo Zorec, se je že pogovarjal s predstavniki zavoda za blagovne rezerve, ki si želijo, da bi za prevažanje vlakovnih kompozicij po industrijskem tiru z lendavske železniške postaje do rezervoarjev goriva, za kar je doslej skrbelo pet delavcev Nafte Petrochem, našli trajnejšo rešitev. "Če v kratkem času dolgoročne rešitve ne bo, bomo morali zaplet rešiti tako, da pri prevozu ne bo težav," je povedal Zorec, kaj več pa za zdaj ne želi napovedovati.

Od ponedeljka Petrochemovi delavci znova niso prevažali vagonov, predsednik sindikata Nafte Petrochem Ladislav Šabjan je ob tem dejal, da je stečajnemu upravitelju pomagal pri vzpostavitvi stikov s predstavniki blagovnih rezerv, sicer pa so delavci po uvedbi stečaja vlagali predvsem vloge za socialne pomoči, ki jih bo večina lahko dobila.

Po besedah lendavskega župana Antona Balažka je občina pripravljena na izredne denarne pomoči, ki so vezane na socialne razmere v družini, odpuščeni delavec pa lahko dobi do 1500 evrov pomoči.

V petnajstdnevnem odpovednem roku se bo stečajni upravitelj odločil, koliko delavcev bo potreboval za vzdrževanje oziroma varovanje družbe, upniki pa imajo čas za prijavo terjatev ter ločitvenih in izločitvenih pravic do 9. decembra.

Stavka v Nafti Petrochem se je začela 4. avgusta, končala pa 10. septembra. Od takrat so bili delavci, ki še vedno stavkajo, po dogovoru s stečajnim upraviteljem na dopustu ali čakanju.

Predlog za stečaj je vodstvo vložilo 5. septembra, potem ko je ugotovilo, da so izčrpane vse možnosti, da je dolg družbe skoraj 13 milijonov evrov, da dokapitalizacija ni mogoča, kupca pa prav tako niso mogli najti. Sodišče je stečajni postopek začelo 9. septembra.