Slovenija

Škoda na poplavljenih območjih zelo velika

STA/M.J.
14. 9. 2014, 19.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Razmere na poplavljenih območjih vzhodnega dela Slovenije se umirjajo. Narasle vode bodo po napovedih hidrologov vztrajale najdlje v Prekmurju. Za oceno škode v ujmi, ki je zahtevala dve življenji, je še zgodaj, a kot kaže, bo pomoč države nujna. Prizadete je obiskal tudi predsednik Borut Pahor.

facebook

Poplave so od sobote zjutraj prizadele predvsem Dolenjsko, Posavje in Prekmurje, plazovi in deroči hudourniki pa tudi del Štajerske in Koroške, zaradi česar je veliko lokalnih cest poškodovanih ter delno ali popolnoma zaprtih.

T.J.G./Dolenjski list

Tokratne poplave so po besedah hidrologa z agencije za okolje Nejca Pogačnika nastale zaradi velikih količin padavin ob predhodni namočenosti zemlje. Padavine so povzročile poplave večjih razsežnosti predvsem v porečju Krke, Mura poplavlja znotraj protipoplavnih nasipov, ki jih dodatno utrjujejo, v Prekmurju poplavljajo Ledava, Kobiljski potok in Črnec.

Kot je za STA povedal poveljnik civilne zaščite za Pomurje Martin Smodiš, so se danes z naraslimi vodami, ki so zalivale objekte in ceste, soočali v skoraj vseh pomurskih občinah, najbolj pa sta v tem trenutku ogroženi občini Lendava in Dobrovnik.

Vremenska napoved ne predvideva večjih količin padavin do sredine prihodnjega tedna, tako da se bodo hidrološke razmere v prihodnjih dneh v večjem delu Slovenije umirile. Najdlje se bodo visoke vode zadržale na območju Prekmurja, in sicer zaradi potovanja poplavnega vala vzdolž Mure in odvodnih voda vzdolž porečja Ledave.

Prizadete v občinah Šentjernej, Kostanjevica na Krki in Krško je danes obiskal predsednik Pahor. Zahvalil se je vsem za pomoč prizadetim v ujmi, glede škode pa je povedal, da bo potrebno najprej počakati na ugotovitve komisije za ocenjevanje škode.

Kot je dejal, na temelju svojih izkušenj ocenjuje, da bo potrebna državna pomoč. Pahor je opozoril, da so na področju oskrbe hudourniških voda nekatera siva območja in ocenil, da mora država glede tega sprejeti ustrezne odločitve. Ob robu obiska se je spomnil dveh žrtev ujme in dejal, da je s srcem pri družinah umrlih.

Pri Vranskem je namreč v soboto zjutraj po zdajšnjih podatkih pri mostu, kjer je neurje izpodkopalo vozišče in uničilo most, v narasli potok Bolska zapeljal 30-letni moški z vozilom Avto-moto zveze Slovenije. Z njim je bila tudi 17-letna sopotnica. Truplo dekleta so gasilci v potoku našli v soboto, voznika pa v nedeljo.

T.J.G./Dolenjski list

Sicer pa se je v povsem poplavljeni Kostanjevici na Krki reka Krka sredi dneva začela počasi umikati, do ponedeljka naj bi se toliko umaknila, da bodo lahko v mestu začeli čiščenje. Krka upada tudi na območju Šentjerneja, v obeh občinskih središčih pa v ponedeljek ne bo pouka.

Poveljnik kostanjeviške civilne zaščite Robert Zagorc je za STA povedal, da je na kostanjeviškem otoku poplavljenih 45 hiš, popoldne pa so reševali predvsem tovarno kopalniškega pohištva Lipa metliške Kolpe v tamkajšnjem obrtno-industrijskem območju, ki jo je ogrožala zaledna voda iz bližnjega Krakovskega gozda. Kaže, da bodo tovarno uspeli ohraniti suho.

T.J.G./Dolenjski list

Za Kostanjevičane, ki prebivajo v tamkajšnjem mestnem jedru, je sicer civilna zaščita v kostanjeviški osnovni šoli pripravila zasilno namestitev, a se ni zanjo odločil nihče. Nekateri prebivalci so ostali v svojih hišah, drugi so se umaknili k sorodnikom ali drugam, reševalna ekipa pa je pomagala le pri selitvi starejše ženske, ki so jo namestili v brežiški dom za ostarele, je še povedal Zagorc.

Da se Krka umika, je potrdil tudi poveljnik šentjernejske civilne zaščite Jožko Jakše, v poplavljenih vaseh pa so dostavljali hrano in ustekleničeno vodo, je dejal. Povsod na terenu je potekala sanacija posledic zadnjih neurij in poplav, na poplavljenih območjih pa pričakujejo, da se bo voda v ponedeljek že toliko umaknila, da bodo lahko ponekod začeli s čiščenjem.

Sicer naj bi bilo, kot je ocenil tamkajšnji župan Franc Hudoklin, na območju občine Šentjernej za približno milijon evrov škode, v Kostanjevici na Krki pa je še ne morejo oceniti.

Po poročanju spletnega Dolenjskega lista si je popoldne razsežnosti poplav v občinah Šentjernej in Kostanjevica na Krki ogledal tudi mandatar Miro Cerar. Njegov obisk je bil neformalen, je pa ob tem povedal, da bo ena prednostnih nalog bodoče vlade prav sanacija posledic letošnjih poplav.

Od zgodnjih jutranjih ur v soboto so sicer na terenu na celotni vzhodni polovici države gasilci, pripadniki civilne zaščite in prostovoljci, v pripravljenosti je vseskozi tudi 300 vojakov Slovenske vojske, ki so že pomagali pri sanaciji plazu v Selnici ob Muri, odhajajo pa tudi v Kostanjevico na Krki in Šentilj, ki ga je prizadelo več plazov. Vojska je sicer objavila, da so vojaki pripravljeni za odpravo posledic poplav in čakajo na zahteve regijskih štabov civilne zaščite.

T.J.G./Dolenjski list

Narasle vode so od sobote poplavile več kot 300 kilometrov cest po Sloveniji, število plazov bo preseglo 300, poplavljenih pa je bilo več kot tisoč objektov, je med drugim povzel poveljnik Civilne zaščite Slovenije Srečko Šestan. Po njegovih besedah je za oceno škode še prezgodaj, a bo ta gotovo presegla prag, ki ga predvideva zakon za vključevanje države v pomoč.

Skupaj so za odpravljanje posledic doslej aktivirali prek 2044 gasilcev in 60 pripadnikov civilne zaščite ter drugih enot, uprava za zaščito in reševanje pa je iz skladišč izdala 14.180 protipoplavnih vreč, 30 različnih črpalk in 12 agregatov.

Zaradi obilnih padavin in naraslih voda prihaja do težav tudi v železniškem prometu na nekaterih odsekih. Med drugim se med postajama Hrastnik in Zidani Most promet odvija po enem tiru in tako na progi Ljubljana-Zidani Most še vedno prihaja do zamud.