Slovenija

Kazensko ovadili kandidatko za županjo

M.J.
15. 9. 2014, 07.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Koprska notarka in kandidatka za koprsko županjo je vse bolj v središču pozornosti. A tokrat ne zaradi počitnic, preživetih s sodnico Meri Mikac, ki je obsodila župana Borisa Popoviča, ali groženj in ustrahovanj, ki naj bi jih bila deležna. Proti njej je bila pred dnevi vložena kazenska ovadba zaradi domnevnega ponarejanja uradne listine.

Grega Wernig/KMA

Polka Boškovič se je v le nekaj tednih iz notarke prelevila v enega izmed glavnih kandidatov za koprsko županjo. Boškovičeva, sicer nekdanja partnerica znanega korpskega odvetnika Francija Matoza, je sicer že leta 2008 dvignila veliko prahu. Takrat se je namreč potegovala za mesto notarke, po ponovitvi postopka izbire pa je zaradi napake ministrstvo za pravosodje notarko izbralo v samo enem dnevu.

Po nekaj letih miru si je Polka zadala nov cilj: premagati Borisa Popoviča in postati nova koprska županja. Sprva je sicer računala, da bo dobila podporo največje stranke v državi, Stranke Mira Cerarja (SMC), a so ji podporo odrekli, čeprav jo je podprlo okoli 130 članov koprskega odbora stranke. Izstopila je iz stranke in se v boj z dozdajšnjim županom Kopra Borisom Popovičem podala sama. »Verjamem in vem, da se me marsikdo boji, saj spadam med največje zagovornike pravne države,« je ob najavi kandidature pripomnila Polka Boškovič.

Le slab mesec pred volitvami pa se mora Boškovičeva soočiti s kazensko ovadbo, ki so jo, glede na dokumente, ki smo jih pridobili v uredništvu, vložili njeni »kolegi« notarji. Ti ji namreč očitajo kaznivo dejanje ponarejanja uradnih listin. Zgodba se je odvijala konec leta 2010 in na začetku leta 2011. Notarka Polka Boškovič je 21. decembra 2010 sestavila notarski zapis, v katerem sta Emauele Bianzale kot odsvojitelj in Sanarica Gaetano kot pridobitelj sklenila pogodbo o odsvojitvi poslovnega deleža v družbi Rukola, d. o. o.

V skladu z zakonodajo je notarka pri pristojnem sodišču vložila predlog za vpis spremembe družbenika družbe, dokumentaciji pa je predložila tudi kupoprodajno pogodbo. Petega januarja 2011 je okrožno sodišče v Kopru predlagatelja pozvalo, da predlog v 15 dneh od vročitve odredbe dopolni, in sicer tako, da bo med drugim predložil tudi ustrezno pogodbo o odsvojitvi poslovnega deleža. Ker predlagateljica (notarka Polka Boškovič, op. p.) tega ni storila, je sodišče predlog zavrnilo.

Ovaditelji Boškovičevi očitajo, da je pogodbo o odsvojitvi poslovnega deleža z 21. decembra 2012 spremenila tako, da je tretjo stran originalne pogodbe zamenjala s stranjo, ki je bila originalni tretji strani sicer podobna, le da je bilo v drugi člen pogodbe vstavljeno še besedilo, kjer je omenjena kupnina. »Na tako prirejeno stran je nato osumljena Polka Bošković na neugotovljen način nanesla lastnoročne podpise pogodbenih strank Emanuela Bianzala in Sanarice Gaetana, lastnoročne podpise zapisnih prič Roberta Cavallara in Margaret Matič ter lastni podpis,« so zapisali pisci kazenske ovadbe.

»Glede na datum spremenjene pogodbe, ki je ostal isti kot datum prvotno sklenjene pogodbe, glede na izgled celotnega odstavka, ki ni značilen za notarski zapis, in glede na popolno vizualno skladnost lastnoročnih podpisov na dnu tretje strani v primerjavi s pravo listino je očitno, da je bila stran prirejena. Na takšen način pa je osumljenka spremenila celoten notarski zapis, ki je imel zdaj drugačno vsebino, in takšne vsebine stranke nikoli niso podpisale,« je še moč prebrati v kazenski ovadbi. Listine sicer hranimo v uredništvu.

Na podlagi tako prirejene uradne listine je Boškovičeva po prepričanju ovaditeljev za zdaj še neugotovljenega dne med 3. februarjem 2011 in 3. marcem 2011 ponovno predlagala vpis spremembe družbenika družbe, čemur je sodišče ugodilo. Ovaditelji so prepričani, da je ponarejeno listino izdelala samo zato, da bi takšen vpis dosegla.

Če navedbe iz ovadbe držijo, je to ravnanje daleč od visokih moralnih in etičnih vrednost ter spoštovanja pravne države, za kar naj bi se Polka Boškovič zavzemala.