Slovenija

Pet slovenskih evroposlancev oblatilo svoje kolege

Simon Rosc
5. 8. 2014, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Slovenski poslanci Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Milan Zver, Patricija Šulin, Romana Tomc, Franc Bogovič in Alojz Peterle so na novega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja naslovili pismo, v katerem užaljeno obtožujejo kandidate za evropskega komisarja, da so evroskeptiki. S takšnim pisanjem pa po mnenju mnogih Sloveniji samo škodijo.

Kandidate za evropskega komisarja so označili za evroskeptike.

Pred časom so evropski poslanci iz vrst stranke SDS pred Evropskim parlamentom osramotili Slovenijo, ko so s svojevrstno razlagali Evropi o tem, kakšno je po njihovem mnenju slovensko sodstvo, in o razlogu, zaradi katerega so po njihovem izgubili parlamentarne volitve. Po mnenju evropske poslanke Tanje Fajon (SD) so takrat Slovenijo s tem postavili ob bok Bolgariji in Romuniji in tako naredili ogromno škode. 

Tokrat pa sta poslancem SDS pri podobnem početju pomagala še dva poslanca. Lotili so se problematiziranja kandidatov za evropskega komisarja. Farso okoli imenovanja treh kandidatov za mesto slednjega je sicer spremljala vsa Slovenija. Nezaupanje je žela predvsem premierka v odhajanju Alenka Bratušek, ki je po mnenju nekaterih tudi izkoristila svoj položaj in v javnost lansirala lažne informacije, da si jo za evropsko komisarko želi predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker. Informacij, kaj od tega drži, sicer Juncker ni ne potrdil ne zavrnil, in je tako nazadnje v Bruselj romal seznam treh kandidatov – poleg Bratuškove še Karl Erjavec (DeSUS) in Tanja Fajon (SD).

A se s tem cirkus in sramota za našo malo državo še nista končala. V hramu evropske demokracije so se jo odločili nadaljevati poslanci Evropske ljudske stranke. Čeprav nas kot otroke učijo, da tožiti ni lepa navada, so si evropski poslanci Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin (SDS), Franc Bogovič (SLS) in Alojz Peterle (NSi) privoščili malce tožarjenja šefu Evropske komisije.

Imenovanje komisarja morda ne bi bila takšna farsa, če bi imeli jasen sistem imenovanja, ki ne bi dovoljeval političnih manipulacij.

Pismo poslancev zveni precej užaljeno, ker politična desnica, ki je sicer na evropskih volitvah skupaj prejela 62,5 odstotka glasov in je bila s tem zmagovalka volitev, ni dobila priložnosti, da bi lahko predlagala svojega kandidata za evropskega komisarja. A v pismu so šli s svojim zapisom precej daleč. V njem namreč neposredno opredeljujejo proces imenovanja kandidatov za komisarja kot vsiljevanje Bratuškove, kar je sicer menila tudi večina javnosti, in da je bila vlada pozneje zaradi tega prisiljena imenovati še dva kandidata. Vse skupaj bi mogoče še lahko »pilo vodo«, če se ne bi pismo končalo s povedjo, ki je sprožila največ ogorčenja nad zapisom poslancev Evropske ljudske stranke. Zapisali so naslednje: »Slovenska Evropska ljudska stranka v Evropskem parlamentu obžaluje, da je seznam slovenskih kandidatov za evropskega komisarja sestavljen iz kandidatov, ki so evropskeptiki in prispevajo k nadaljnji politični polarizaciji v Sloveniji.«

Odzivi kandidatov za komisarja

Za komentar o zapisanem smo povprašali kar kandidate za evropske komisarje, ki jih evropski poslanci v pismu tudi neposredno napadajo. Iz kabineta predsednice vlade v odstopu Alenke Bratušek so za naš časopis zapisali: »Takšno ravnanje obžalujemo, saj s tem škodujejo predvsem ugledu Slovenije. Ob tem naj dodamo, da smo prepričani, da gospod Juncker sam najbolje ve, kako bo ravnal, in za to ne potrebuje dodatnih subjektivnih ocen, katerim smo priča v tem pismu.«

Tanja Fajon je bila za medije včeraj nedosegljiva, zato je v njenem imenu izjavo za javnost dal predsednik SD Dejan Židan, ki je dejal: »Pismo smo razumeli kot podporo teh poslancev Tanji Fajon, saj ona dokazljivo ni evroskeptik. Želel bi si, da bi bilo več pogovorov in manj dopisovanja. Za poslanke in poslance desnice je pogosto, da v Evropskem parlamentu govorijo o Sloveniji. To generalno ni dobro za našo državo.« Karl Erjavec pa nam do zaključka redakcije svojega mnenja o pismu ni poslal.