Slovenija

Privilegiji zapornika Janeza Janše

Ž.K.
5. 8. 2014, 07.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Urad za izvrševanje kazenskih sankcij je do enega izmed zapornikov izredno prizanesljiv. Čeprav še ni prestal petih mesecev zaporne kazni, so mu že na voljo ugodnosti, ki drugim niso. Urad za izvrševanje kazenskih sankcij sicer trdi, da se v njegovem primeru držijo enakih standardov kot pri drugih jetnikih. Pa je res tako?

KMA
Pretekli teden smo lahko spremljali sago o tem, ali se bo najbolj znan zapornik v Sloveniji udeležil ustanovne seje v državnem zboru ali ne. Odgovor je zdaj znan. Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij mu je odobrila namenski izhod in v parlament se je lahko odpravil brez spremstva paznikov. Med sejo je skočil še do svojih podpornikov pred zgradbo parlamenta in jim posvetil govor.

V sporočilu za javnost so iz uprave za izvrševanje kazenskih sankcij pojasnili, da lahko obsojencem ob neodložljivih obveznostih odobrijo namenske izhode, ki niso pogojeni z zakonsko določenim deležem prestane kazni, po katerem lahko ima obsojenec ugodnosti. »V danem primeru gre za prakso, ki v ničemer ne odstopa od enake obravnave obsojencev.«

Njihovo pojasnilo se je nanašalo na kritike, da so po zakonu tovrstni izhodi omogočeni le tistim zapornikom, ki so odsedeli že vsaj pet mesecev kazni. A v javnosti so se hitro pojavili kritiki tovrstne odločitve.

Kakšni so njihovi argumenti, si preberite v današnji tiskani izdaji časnika Svet24.