Slovenija

Kalvarija Mira Cerarja

M.J.
21. 7. 2014, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Pri izbiri astrologa za tedensko astrološko napoved, ki jo objavljamo v sobotni izdaji, smo na Svetu 24 segli najvišje: po Bernu Jurčiču, ki ima za svoje delo v ZDA pridobljen certifikat ISAR CAP, ki ga je uspelo pridobiti le 250 ljudem z vsega sveta. Ker je med drugim pravilno napovedal tudi izid zadnjih volitev, smo ga sklenili predstaviti in še malo »uporabiti«.

Grega Wernig/KMA, Nikola Miljković/KMA

Statistika govori, da velik del bralk in bralcev v časopisih prej pogleda v horoskop kot na ostalo vsebino. Kjer je povpraševanje, je tudi ponudba, zato verjetno te horoskope pišejo tudi strokovno ne najbolj usposobljeni ljudje?

Prav imate. Se pač splača. Astrologom to ni všeč, saj gre za razvrednotenje, ki bralce vodi k prepričanju, da so vsi rojeni v istem znamenju enaki, kar je posploševanje, ki dela škodo. Je pa res, da jih pišemo tudi astrologi in so potem »vsaj malo astrološki« – ker mi pogledamo v tabele in efemeride. Taki horoskopi imajo nekaj več teže, čeprav so še vedno posplošeni.

Seveda pa je »prava« astrologija tista, ki se posveča določeni osebi in karte naredimo točno zanjo. Tu pride do izraza tudi kakovost dela, študij, ki ga ima za seboj astrolog, in je temu primerna tudi korist, ki jo ima oseba od takega dela in posvetovanja.

Grega Wernig/KMA, Nikola Miljković/KMA

 Gre torej za vprašanje kompetentnosti …

Astrološki svet se zavzema za to, da bi bilo izobraževanje čim bolj standardizirano. Posledično bi bilo po svetu vse več kvalificiranih astrologov in bi se dalo jasneje določiti ločnico med njimi in šarlatani, ki jih seveda ne manjka. Astrologi imamo izjemno oster kodeks – a se ga držimo samo mi, ki imamo kvalifikacije, drugim se ga ni treba … in se ga tudi ne. Zato naletite na take, ki »najdejo« bolezni in uroke in podobno, pa tudi take, ki ljudi »vežejo« nase in jim pulijo denar. To se ne dogaja samo v astrologiji, ampak vsepovsod.

V horoskopih pišete tudi o aktualnih gibanjih v svetu in državi.
...

Več o tem, kaj je povedal priznani astrolog, pa si preberite v ponedeljkovi številki časopisa Svet24!