Svet

Raketni sistem, s katerim sestreljeno letalo, prišel iz Rusije

STA/M.J.
20. 7. 2014, 18.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ameriški državni sekretar John Kerry je danes dejal, da je raketni sistem, ki je bil uporabljen za sestrelitev malezijskega letala na vzhodu Ukrajine, proruskim separatistom izročila Moskva. Ob tem se je skliceval na dokaj natančne dokaze ZDA, ki po njegovem kažejo na vpletenost upornikov v sestrelitev letala.

Reuters
Kot je za ameriško televizijo CNN danes dejal Kerry, je dokaj jasno, da gre za raketni sistem, ki so ga proruski separatisti dobili od Rusije. Dodal je, da je bil v četrtkovi tragediji uporabljen sofisticiran raketni sistem SA-11. Ukrajina po njegovem prepričanju tega sistema v času, ko je prišlo do strmoglavljenja letala Malaysia Airlines, ni imela nameščenega nikjer v bližini.

To očitno kaže na proruske separatiste, je menil Kerry. Kerry je tudi opozoril na natančne dokaze, s katerimi razpolagajo ZDA in ki po njegovem kažejo na vpletenost proruskih separatistov v sestrelitev malezijskega potniškega letala z 298 ljudmi na krovu. ZDA vedo, odkod je izstrelek prišel in kdaj je bil izstreljen, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki povzema besede ameriškega državnega sekretarja.

Arhiv Svet24

Kerry je komentiral tudi dogajanje na prizorišču strmoglavljenega letala, ki leži na območju pod nadzorom proruskih upornikov in do katerega imajo mednarodni preiskovalci le omejen dostop. Prizore, ko pijani proruski uporniki nakladajo trupla na tovornjake ter odstranjujejo tako trupla kot dokaze, je označil za "groteskne". Vodja ameriške diplomacije je ob tem ruskega predsednika Vladimirja Putina znova pozval, naj okrepi pritisk na upornike, da bi ti dovolili preiskovalcem neoviran dostop do prizorišča četrtkove tragedije, še navaja AFP.