Slovenija

Častihlepna Alenka Bratušek si močno želi Evrope

Žiga Kariž
17. 7. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Alenka Bratušek, ki je bila izvoljena za poslanko v državnem zboru, si očitno tudi v naslednjih letih želi zasedati položaj, ki ji bo omogočal odločanje in seveda prinesel tudi lep zaslužek.

KMA

Miro Cerar je povedal, da ga tak način imenovanja kandidata »zelo moti.«

Že pred volitvami so v javnost pricurljale informacije, da si želi Alenka Bratušek v Evropo. Mikalo naj bi jo izvrstno plačano mesto evropske komisarke. A da bi se njene sanje lahko uresničile, bi morala predlagati kar samo sebe


Kandidata za položaj, na katerem se mesečno zasluži kar 21.000 evrov, namreč predlaga vlada. Ker se rok za imenovanje komisije hitro izteka, mora Slovenija svojega komisarja predlagati do konca julija, do takrat pa kljub že znanim rezultatom predčasnih volitev nova vlada še ne bo oblikovana.

Za komentar informacij in govoric smo prosili tudi Bratuškovo. »Dokler pogovori z novim predsednikom Evropske komisije in ključnimi akterji v odločevalskem procesu ne bodo zaključeni, posameznih imen kandidatov za evropskega komisarja ne komentiramo,« so sporočili iz kabineta predsednice vlade. 


Alenka Bratušek bi tako morala prepričati le večino ministrov v odhajanju, da jo podprejo. O njenih evropskih ambicijah se je začelo govoriti, ko je kljub velikim nazorskim razlikam podprla kandidaturo Jean-Clauda Junckerja za evropskega komisarja. Kot so že poročali nekateri mediji, gre Alenki Bratušek na roke dejstvo, da mora biti med komisarji vsaj 40 odstotkov žensk, kandidati, ki so jih do zdaj predlagale ostale države članice, pa so vsi moški.

Če bi predsednica vlade v odhajanju na mesto komisarke predlagala sama sebe, bi bilo to po mnenju političnih strokovnjakov sila nenavadno in bi našo državo Evropi predstavilo v čudni luči. Po drugi strani pa so se po volitvah pojavile tudi govorice, da si bo Alenka Bratušek močno prizadevala za vstop v vlado, ker bi, če ji evropski podvig ne uspe, rada zasedla eno od ministrskih mest. S tem bi se izpraznilo tudi mesto še za enega poslanca oziroma poslanko. Ker je že v preteklosti delovala na ministrstvu za finance, mnogi menijo, da si bo zaželela prav tega resorja. A da bi ga v resnici tudi dobila, je le malo verjetno, saj je običajno, da nadzor nad financami ohrani stranka, ki vlado sestavlja. Tako je tudi Miro Cerar takoj po volitvah v svojih izjavah omenil, da si predstavlja, da bo njegova stranka imenovala naslednjega ministra oziroma ministrico za finance.