Kultura

Poznosrednjeveški rokopis prodali za 1,4 milijona evrov

STA
16. 7. 2014, 21.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Poznosrednjeveški rokopis, ki je bil nekoč v lasti barona Jožefa Kalasanca Erberga in je po mnenju stroke pomemben del slovenske kulturne dediščine, so na londonski dražbi neznanemu kupcu prodali za 1.082.500 funtov oziroma 1,4 milijona evrov. Na ministrstvu za kulturo do dneva pred dražbo o tej niso bili obveščeni.

Christie's
Londonska dražbena hiša Christie's je rokopis prodajala skupaj z drugimi dragocenostmi, ki so jih konec 19. stoletja in v prvih štirih desetletjih 20. stoletja zbirali člani družin Bright, Thompson in Yates, je poročal spletni portal MMCMMC.

Liturgična knjiga je bila nekoč eden izmed številnih naslovov knjižnice barona Jožefa Kalasanca Erberga. Misal je nastal med letoma 1430 in 1435, in sicer najverjetneje na Dunaju, namenjen pa je bil za liturgično rabo v oglejskem patriarhatu, piše MMC.

Umetnostna zgodovinarka s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani Nataša Golob je za portal pred dražbo pojasnila, da so Slovenci izgubili 99 odstotkov svoje srednjeveške pisne dediščine. "V Sloveniji imamo 160 rokopisov, v tujini pa za zdaj poznamo 600 odkritih rokopisov. Vsako leto je prodanih nekaj rokopisov, ki so bili svoje čase v slovenskih proveniencah, in ti potem izginejo neznano kam," je dejala.

Golobova je ob tem izrazila nerazumevanje, da si Slovenija na dražbi ne prizadeva pridobiti rokopisa. Na ministrstvu za kulturo so za MMC pojasnili, da do dneva pred dražbo o tej niso bili obveščeni. Po njim dostopnih podatkih je Narodno in univerzitetno knjižnico o dražbi omenjene knjige dražbena hiša obvestila v torek, "vendar se zaradi finančnih razmer niso odločili, da bi pobudo za odkup tako drage publikacije naslovili na ministrstvo za kulturo".