Slovenija

Nevarna ambrozija se širi po Ljubljani

Sašo Avramovič
16. 7. 2014, 16.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ambrozija je ena najbolj alergenih rastlin, nezadržno in intenzivno pa se širi tudi v Sloveniji. Našli smo jo v Ljubljani na območju črnuških vrtičkov, potem ko nas je o rasti te škodljive rastline obvestila bralka, ki želi ostati anonimna. Svoj vrtiček ima tukaj že od leta 1984, ambrozija pa se je, kot pravi, na tem območju začela pojavljati pred tremi leti.

Grega Wernig/KMA

Ambrozija je zelo škodljiva in ena najbolj alergogenih rastlin. »Tako kot ostale vrste alergogenega cvetnega prahu tudi cvetni prah ambrozije povzroča različne alergijske bolezni, najpogosteje sezonski alergijski rinitis ali rinokonjunktivitis – seneni nahod …« pojasnjujejo v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano.

Prav zaradi škodljivosti je tudi z zakonom zapovedano njeno odstranjevanje in zatiranje. Od 4. avgusta 2010 velja tudi odredba o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia, ki določa, da morajo lastniki zemljišč, na katerih raste ambrozija, škodljive rastline odstraniti in preprečiti njihovo ponovno rast.

Čeprav ne vemo, kateri lastniki se na črnuških vrtičkih zakona oziroma odredbe ne »držijo«, pa lahko rečemo, da to še ni tako pomembno, kot je pomembno to, da v vseh teh treh letih nihče ni poskrbel za odstranjevanje škodljive rastline. Žalostno in pika.

A omenjenega se na območju črnuških vrtičkov nekateri lastniki ne držijo. O tem smo se tudi sami prepričali, saj nam je bralka, ki ima v lasti enega izmed črnuških vrtičkov, pokazala parceli, na katerih smo opazili ambrozijo pred cvetenjem. Ko smo prišli do prve, je dejala: »To sem opazila prejšnji teden, ko sem odšla na sprehod. Ko sem jo opazila, sem se kar zgrozila.« Nato nas je peljala v bližino svojega vrtička in pokazala še drugo. Opisala je, da je ambrozija tudi tam že rasla, in kot smo se lahko prepričali, raste tudi zdaj, res pa je, da v precej manjši meri kot na prvi parceli. Povedala nam je, da je ambrozijo tam odstranjevala sama (tudi letos), ker je ni želela imeti v svoji bližini.

Pogovor je stekel dalje, zaupala je tudi, da imajo vrtiček že od leta 1984. »Ambrozija se je tukaj pojavila pred tremi leti. Najprej sem jo opazila v bližini svojega vrtička in tudi poskrbela, da je bila odstranjena. Predvsem zaradi tega, ker sem veliko prebrala o tem, kakšen alergik je,« je pojasnila, obenem pa opozorila: »V vseh teh treh letih pa nihče ni poskrbel, da bi se na tem območju ambrozijo odstranjevalo.«

Sicer pa je lastništvo parcel na črnuških vrtičkih (teh naj bi bilo od 500 do 600) »zapleteno« razdeljeno, pojasnila je, da so lastniki Mestna občina Ljubljana (MOL), država, kmetje in cerkev. Vseh solastnikov naj bi bilo okoli 46.

Ambrozija je enoletna rastlina, zraste od 20 do 200 cm visoko, steblo je pokončno, razvejano in dlakavo. Listi so deljeni, podobni pelinovim in so na obeh straneh enako obarvani. Rastlina cveti od julija do konca oktobra. Drobni cvetovi so združeni v koške, ti pa v večja  socvetja. Posamezni koški so zeleni, med cvetenjem iz koškov molijo prašniki, ki so rumeno obarvani.

Glede na to, da je veliko lastnikov in ogromno parcel, nam žal ni uspelo »uradno« izvedeti, kdo je lastnik omenjenih parcel, vseeno pa smo se z vprašanji obrnili na MOL, kjer so nam postregli z nekaj podatki. Pravijo, da je MOL leta 2012 izvedla popis škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia na širšem območju mesta Ljubljana v obsegu 164 kvadratnih kilometrov. »Rezultati popisa so bili tudi izhodišče za odstranjevanje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia z zemljišč v lasti MOL. Ob popisu v letu 2012 je bilo na območju črnuških vrtičkov evidentirano zgolj eno rastišče, in še to na zemljišču, ki ni v lasti MOL. Zato na tem območju odstranjevanja do zdaj nismo izvajali.«

Sicer pa fitosanitarna inšpekcija obravnava prijave o sumu navzočnosti ambrozije ter o neizvajanju ukrepov, ki so predpisani z omenjeno odredbo. »Inšpektor na podlagi prijave opravi ogled prijavljene lokacije in zapisniško ugotovi navzočnost ali nenavzočnost ambrozije,« pojasnjujejo v Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in dodajajo, da inšpektor imetnika seznani s predpisanimi zahtevami in izreče opozorilo zaradi nepravilnosti ter določi rok za odstranitev rastline. Če imetnik kljub opozorilu v predpisanem roku ne odstrani ambrozije, ga med drugim lahko doleti tudi kazen, za fizično osebo recimo 500 evrov.