Slovenija

Tri usodne ženske za Mira Cerarja

Simon Rosc
16. 7. 2014, 16.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Danes poteka prvi pogovor med zmagovalcem nedeljskih volitev Mirom Cerarjem in predsednikom republike Borutom Pahorjem, ki bo prvaku stranke SMC tudi zaupal mandat za sestavo vlade. Najboljša kombinacija strank in ministrov, ki se bo zavezala Slovenijo popeljati iz krize, bo znana po temeljitih pogovorih. A kot kaže, bodo Cerarju težave povzročale predvsem ženske.

Arhiv Svet24
Ali bo Miru Cerarju uspelo preseči ideološke volitve in še pomembneje, ali mu bo uspelo obraniti državo pred lobiji? To sta zdaj dve glavni vprašanji, na kateri pa bo odgovorila predvsem ministrska ekipa nove vlade, ki jo bo Cerar sestavljal v naslednjih dneh, morda celo tednih.

Katere stranke bodo torej v vladi in kdo bo prevzel kateri ministrski stolček? Kot smo pisali že včeraj, bi bila za gospodarstvo najboljša vlada v sestavi SMC, SD, NSi in ZaAB, a bi bilo treba resnično preseči delitve in predvsem bi morala vsaka stranka precej popustiti pri svojih programih, da bi lahko prišli do trdne koalicije.

Predsednica NSi Ljudmila Novak se je s Cerarjem strinjala, da je treba preseči zamere in to, kdo je levi in kdo desno. A kar je izjemno pomembno, je to, da ne mislijo popustiti pri izvajanju svojega gospodarskega programa, saj, kot pravijo, je izboljšanje gospodarstva tisto, kar bo Slovenijo potegnilo iz krize in s tem izboljšalo tudi vsa ostala področja. Novakova je svoje pogoje pojasnila takole: »Gospodarstvo je bistvo našega programa in pri tem bomo morali vztrajati – vsaj pri bistvenih točkah.« Na podlagi podobnih izjav predsednice NSi se je že veliko špekuliralo o tem, da si NSi, če bo sodelovala v vladi, želi prevzeti gospodarsko ministrstvo. In ni ostalo samo pri špekulacijah, tako je včeraj pred televizijskimi kamerami potrdila celo Ljudmila Novak. Mi pa smo od naših virov izvedeli, da NSi o vstopu v vlado ne razmišlja, niti se po naših neuradnih informacijah niso o tem ali celo o morebitnem gospodarskem ministru nikoli pogovarjali. A resni pogovori o koaliciji bodo šele stekli, tako da je za sodelovanje NSi v vladi še čas.

KMA

Ljudmila Novak pa ni edina ženska, ki Cerarju ne bo skočila v objem brez zahtev. Podobno bo po naših informacijah storila tudi Alenka Bratušek, ki jo bo Cerar na pogovore povabil kljub njenim napadom nanj med predvolilno kampanjo. »Politika zahteva, da se posvečaš državljankam in državljanom in pozabiš zamere,« je Cerar komentiral možnost sodelovanja z Alenko Bratušek in njeno stranko. Ta pa naj bi namreč kot pogoj, da vstopijo v vlado, zahtevala vodenje finančnega ministrstva, kar pa najverjetneje ne bo šlo, saj je Cerar že javno povedal, da si SMC želi zadržati prav finančno ministrstvo, ki je poleg gospodarskega tudi ključno za izhod iz krize.

Še več, Cerar ima za zanj očitno ključno ministrstvo tudi že nekaj imen, čeprav pravi, da o njih še ne želi govoriti na glas. Najglasneje se govori o Milojki Kolar Celarc, nekdanji državni sekretarki na ministrstvu za finance, pozneje direktorici centra notranje revizije na Savi Re in nazadnje do aprila 2013 predsednici uprave Vzajemne, ki pa so jo – vsaj uradno – odžagali, ker naj ne bi izpolnila pričakovanj nadzornega sveta zavarovalnice. Sicer pa se je Milojka Kolar Celarc v preteklosti že pojavljala v medijih, tudi v primeru zamenjav zemljišč z izolsko bolnišnico leta 2005, torej v času, ko je bila državna sekretarka. Večje zemljišče, ki sta ga zakonca Celarc zamenjala z bolnišnico, sta po mnenju takratnega direktorja bolnišnice Mirka Miklavčiča doplačala premalo, zaradi česar ni želel podpisati pogodbe o zamenjavi zemljišč.

Arhiv Svet24

Za zdaj torej kaže, da bodo Cerarju težave povzročale predvsem ženske, a utegne se zgoditi, da bo iz omare pozneje padel še kak okostnjak. »Če bo o kandidatih prišla na dan kakšna zgodba iz ozadja, bomo to reševali takrat,« je morebitne okostnjake komentiral Cerar.