Slovenija

Vrhniško podjetje upnike oškodovalo za več milijonov evrov

U.K./G.G./STA
16. 7. 2014, 15.42
Posodobljeno: 25. 4. 2023, 20.02
Deli članek:

Oškodovani so upniki matične družbe in njenih hčerinskih družb, vse s sedežem na Vrhniki. Storitve kaznivega dejanja je osumljenih sedem oseb v vlogah direktorja, prokurista, likvidacijskega upravitelja in lastnika. Po neuradnih informacijah je glavni osumljenec I.L.

Ministrstvo za notranje zadeve

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je v današnjih hišnih preiskavah iskal dokaze za utemeljitev sumov kaznivih dejanj oškodovanja upnikov vrhniške družbe in hčerinskih družb v višini približno 5,9 milijona evrov. Šlo naj bi za preiskavo nepravilnosti v družbi Liko Vrhnika, ki jo lastniško obvladuje I.L.

S preiskavo kaznivih dejanj oškodovanja upnikov matične družbe in njenih hčerinskih družb s sedežem na Vrhniki so kriminalisti začeli maja na podlagi prijave Davčne uprave RS (Durs). Poleg Dursa je med oškodovanimi upniki tudi ena izmed bank in približno 60 zaposlenih, je medijem popoldne pojasnil direktor NPU Darko Majhenič.

Storitve kaznivih dejanj je osumljenih sedem oseb v vlogi lastnika, direktorjev, prokurista in likvidacijskega upravitelja.

Matična družba iz Vrhnike je januarja 2008 ustanovila štiri hčerinske družbe, kmalu po njihovi ustanovitvi pa je glavni osumljenec začel z izčrpavanjem teh družb in izogibanjem plačilu zakonsko določenih terjatev in poplačila upnikov, je pojasnil Majhenič. Inšpektorji Dursa so leta 2012 izvedli davčni pregled, saj so bile vse omenjene družbe v tem času prezadolžene, vse hčerinske družbe pa so imele blokirane račune.

Zaradi postopkov izvršbe so osumljeni po Majheničevih besedah začeli z navidezno odprodajo osnovnih sredstev in zalog drugim, na videz nepovezanim gospodarskim družbam in tako preprečili, da bi se upniki gospodarskih družb poplačali.

Kriminalisti so ugotovili, da je glavni osumljenec iz Ljubljane, star 49 let, nesporno obvladoval poslovanje vseh družb, saj je prav on sprejemal vse pomembnejše odločitve. "Nenazadnje je imel tudi ekonomski interes za taka dejanja, saj je bil posredni lastnik teh družb," je danes poudaril Majhenič.

O imenih preiskovancev sicer kriminalisti v času preiskave, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo, ne morejo govoriti, po neuradnih informacijah pa je glavni osumljenec 49-letnik.