Slovenija

Slovenski kardiologi z vodstvom še zmeraj v vojni?

Gabrijel Toplak
15. 7. 2014, 18.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Po včerajšnjem sestanku kardiologi napovedi stavke za 21. julij niso umaknili, sicer pa bosta obe strani ponovno sedli za skupno mizo že jutri.

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor in predstavniki zdravnikov na oddelku za kardiologijo in angiologijo oziroma v njihovem imenu Fides, ki je za 21. julij napovedal stavko, na včerajšnjem sestanku še niso dosegli sporazuma. Ponovno se bodo sestali v sredo.

Jedro spora med vodstvom kliničnega centra in kardiologi je, kot smo poročali, plačilo za interventne posege. Kardiologi zahtevajo plačilo po storitvi, in ne po zapisovanju minut, plačilo parkirnine, ko so klicani na interventne kardiološke posege, ter enako število dni dodatnega dopusta iz naslova ionizirajočega sevanja kot zdravnikom, ki so stalno izpostavljeni temu sevanju. Predstojnik oddelka Vojko Kanič in direktor Gregor Pivec po sestanku nista prišla pred mikrofone. Boris Rižnar, predstavnik sindikata Fides v mariborski bolnišnici, pa je dejal, da da sta obe strani na mizo dali vse svoje argumente, predvsem pravna vprašanja glede plačila. »Direktor Pivec še vedno ponuja 20-odstotni dvig k osnovni plači za opravljanje dodatnih posegov v okviru legalnih možnosti, ki jih delodajalec vidi. Mi smo jim ponudili naše pravne argumentacije glede možnosti sklepanja podjemnih pogodb, ki pa ta trenutek naj ne bila pravno veljavna,« je pojasnil Rižnar.

Predsednik sveta zavoda Bogdan Čepič, ki je še vedno prepričan, da je dogovor pred stavko še možen, če se bodo zanj vsi angažirali, je opozoril na trenutne razmere na ministrstvu za zdravje, s katerim je komunikacija otežena. »Del zahtev je mogoče rešiti takoj. Kar se tiče plačil, je treba urediti razmere, ne le za zdravnike, pač pa za celotne ekipe, ki dežurajo. A če kardiologi ne bodo sprejeli ponujenega, bomo začeli iskati druge rešitve. Pri pogajanjih morata pač obe strani narediti korak nazaj, da pride do dogovora. Menim, da smo danes takšen korak že naredili,« je sklenil Čepič.