Slovenija

Janez Janša in njegovi padli vojaki

Žiga Kariž, Petra Rupnik
15. 7. 2014, 18.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V državnem zboru se obeta pravi prepih. Številni znani in ugledni poslanci se poslavljajo. Pravi pogrom je doživela SDS, ki si je sama nadela naziv največjih osmoljencev, seveda pa za slab rezultat krivijo mračne sile, ki so iz boja izločile njihovega predsednika.

STA, Mediaspeed

Čeprav so dobili kar dvajset odstotkov glasov, v stranki SDS s tokratnim rezultatom niso zadovoljni. Zaupanje jim je izreklo kar 20 odstotkov manj volivcev kot leta 2011. Če so leta 2011 zmagali praktično v vseh volilnih enotah v vzhodni Sloveniji, pa so tokrat zmagovalno podporo dobili le še v 6 od 88 volilnih okrajev (Ajdovščina, Škofja Loka, Grosuplje, Ribnica, Novo mesto in Lenart).

STA, Mediaspeed
Še bolj v oči bode dejstvo, da je pred vrati parlamenta ostala cela kopica uglednih poslancev, ki so do zdaj predstavljali jedro stranke. Tako se bodo morali vsaj začasno od poslanske kariere posloviti Zvonko Černač, Alenka Jeraj, Jožef Jerovšek in bivši minister za gospodarstvo Andrej Vizjak. Brez sedeža v državnem zboru je ostal tudi nekdanji prvi mož notranjega ministrstva Dragutin Mate. Poslanske funkcije, čeprav je bil izvoljen, ne bo smel opravljati niti predsednik SDS Janez Janša, saj je pravnomočno obsojen.
STA, Mediaspeed
Ravno obsodba prvega moža stranke naj bi bila po mnenju vodstva SDS kriva za slabši rezultat na volitvah. Menijo, da so zaradi krivične obsodbe volitve nelegitimne. Tako so že včeraj pozvali predsednika republike, naj razpiše nove volitve, seveda pa bi moralo po njihovem prej vrhovno oziroma ustavno sodišče razveljaviti obsodilno sodbo proti Janezu Janši. Kot so še povedali, volitev ne priznavajo, tako da bodo v državnem zboru delovali le selektivno.
STA, Mediaspeed
»SDS v parlamentu ne bo prevzela nobene funkcije. Glede delovanja v delovnih telesih se bomo odločali selektivno. Smo za mirne državljanske proteste, dokler se ne odpravijo razlogi za nelegitimnost teh volitev. Volitev, pred katerimi so vodjo opozicije poslali v zapor, smo bili do zdaj navajeni v Belorusiji, Iranu, Ukrajini in v zadnjem času v Ruski federaciji, državah oziroma režimih, s katerimi slovenska tranzicijska vladajoča elita v zadnjem obdobju goji prijateljske odnose,« je po volitvah povedal Zvonko Črnač.
STA, Mediaspeed
A kljub okrnjeni parlamentarni ekipi in dejstvu, da je Janez Janša v zaporu, se nam ni bati, da bi bili prikrajšani za značilno retoriko SDS. Nosilci v naslednjem mandatu bodo zagotovo Branko Grims, Vinko Gorenak, Jože Tanko, Eva Irgl, Andrej Šircelj in ostalih 15 poslancev in poslank.