Slovenija

Bo tudi Zmago Jelinčič odšel v zapor?

M.J.
15. 7. 2014, 08.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Prvak SNS Zmago Jelinčič se je v kazenskem postopku znašel, ker naj bi zagrešil kaznivo dejanje zoper čast in dobro ime na škodo nekdanje ministrice Katarine Kresal in njenega takratnega državnega sekretarja na ministrstvu Gorana Klemenčilča.

KMA, Mediaspeed

Včeraj je bil na ljubljanskem okrožnem sodišču razpisan predobravnavni narok, ki daje obdolženim možnost, da se izjasnijo o očitkih in si ob priznanju krivde »pribarantajo« nekoliko milejšo kazen. Toda pred sodnico je zazevala samo prazna zatožna klop.»Obdolženi ni pristopil, vabilo ni izkazano,« je strojepiski narekovala sodnica Deana Fekonja.

KMA, Mediaspeed

Tožilci Jelinčiča preganjajo na predlog oškodovancev, in sicer Kresalove ter Klemenčiča, očitajo pa mu žaljivo obdolžitev, za kar je predvidena denarna kazen ali zapor do enega leta.

»Obdolženi je v Beogradu, kjer ima pogovorno oddajo za eno od beograjskih televizij,« je v nadaljevanju pojasnil Jelinčičev odvetnik Peter Fašun.»Sodne pošte zaradi predvolilnega obdobja ni uspel dvigniti, rok pa se mu izteče danes,« je nadaljeval odvetnik Fašun, sodišču pa predlagal, da preloži predobravnavni narok. Sodnici Fekonji tako ni preostalo drugega, kot da predlogu ugodi. Prvak zunajparlamentarne SNS se bo tako o krivdi izjasnil po sodnih počitnicah, predvidoma 25. avgusta.

KMA, Mediaspeed

Jelinčič naj bi kaznivo dejanje storil marca 2010, ko je za tednik Reporter izjavil, da sta si Kresalova in Klemenčič dopisovala po elektronski pošti in s tem vplivala na delo policije. Oziroma natančneje, takratna notranja ministrica in njen državni sekretar sta po Jelinčičevih besedah diktirala preiskavo zoper njega in tedanjega kmetijskega ministra Milana Pogačnika, zrežirala pa naj bi tudi aretacijo poslanca SNS Srečka Prijatelja.