Slovenija

Vodstvo ogorčeno nad obnašanjem slabe banke

Gabrijel Toplak
28. 6. 2014, 15.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Usoda več kot 100 zaposlenih, ki čakajo na izplačilo plač, ostaja negotova. Če denarja v prihodnji dneh ne bo, sta stavka ali stečaj skoraj neizbežna.

Mediaspeed

Stavka že v ponedeljek?

Nekaj več kot sto zaposlenih v Športnem centru (ŠC) Pohorje, ki čakajo na izplačilo večjega dela aprilske in celotne majske plače ter so se na zboru delavcev prejšnji teden odločili, da na zaostali denar počakajo do konca tega tedna, sicer bodo stavkali oziroma predlagali stečaj podjetja, še vedno ni pomirjenih.

Včeraj sta pred novinarje stopila mariborski župan dr. Andrej Fištravec in direktor uprave Marko Žula. Prvi mož občine je povedal, da so prejeli odgovor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) kot lastnice podjetja, a s popravki niso zadovoljni. »Slaba banka spreminja predmet najema, saj se med drugim ne strinja, da najamemo tudi turistični del kapacitet. Ogorčeni smo nad obnašanjem slabe banke. So kot finančniki, ki jim ni mar in želijo na banalen način služiti na težavah, ki so se pojavile v ŠC Pohorje. Pripravili smo denar in prek podjetja Nipa izpeljali celotno operacijo, da bi lahko delavci dobili plače, zdaj pa smo se znašli v neki absurdni situaciji. Takšne podjemne pogodbe, kot so jo pripravili, ne moremo podpisati,« je poudaril Fištravec in nadaljeval, da bi s pripravljenim denarjem zagotovo rešili dvomesečne težave delavcev, zato ne razume slabe banke, ki se igra z usodo zaposlenih in turizmom v mestu, za katero je vlada sprejela poseben program podpore.

Direktor Žula pa je dodal, da so od slabe banke prejeli pogodbo, ki je odstopala od vsega, kar je bilo pogojeno. »Še vedno potekajo pogajanja, v katerih pa se mora najprej opredeliti predmet najema, saj bomo le tako lahko določili ceno najema,« je pojasnil in hkrati pozval zaposlene, naj pomagajo občini, kot ona njim, ter komunicirajo z lastnikom o resnosti situacije. »Naj mu tudi povedo, če se pogovarjajo o najemu infrastrukture, da tega ne morejo delati selektivno, ampak celovito. In predvsem pospešeno,« je sklenil Žula.