Slovenija

Slovenski hidrologi na pomoč Bosni in Hercegovini

M.J.
14. 6. 2014, 18.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Stoletne oziroma tisočletne poplave na Balkanu še vedno kličejo po pomoči. Poleg vseh vladnih in nevladnih organizacij, se je v mednarodni iniciativi aktivirala tudi Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani.

Dodatni prošnji za pomoč ob poplavah so se odzvali strokovnjaki hidrologi, na poplavljena območja Bosne in Hercegovine pa so se odpravili redni profesor UL FGG za predmete s področij Hidrologija in Urejanje režimov voda Mitja Brilly, dr. Lidija Globevnik, univ.dipl.inž.grad in mag. Andrej Vidmar.

Skupaj s strokovnjaki z Inštituta za vode so pod vodstvom Agencije Republike Slovenije za okolje nudili pomoč pri pripravi analize poplavnega dogodka v porečju reke Bosne. Iniciativo Agencije za okolje republike Slovenije je s Sklepom podprla vlada Republike Slovenije.

Naloge strokovnjakov ARSO, IZVRS in FGG je izdelava hidrološkega modela porečja reke Bosne, analize možnih vzrokov posameznih pojavov pri poplavi in izdelava smernic za izvajanje nadaljnjih ukrepov.

Ekipa je bila na terenu 10 in 11 junija, kjer si je ogledala prizadeta območja vzdolž reke Bosne in njenih pritokov. Opravljeni so tudi pogovori s predstavniki hidroloških zavodov in vodarskih organizacij obeh entitet BiH. Katastrofa je primerljiva s posledicami ujme v Sloveniji leta 1990 samo, da ima večje razsežnosti.

Prebivalci so se na lokalni ravni zelo hitro organizirali in postorili vse kar je bilo v njihovi moči, da bi se razmere normalizirale. Ponekod je na ponovno posejanih poljih koruza že vzniknila. Vrsta porušenih mostov in poškodovanih regionalnih cest je že v popravilu.

Večje težave so še na plazovitih območjih kjer so plazovi uničili posamezne hiše in celo cele vasi ter v mestih poleg reke Save kjer se je visoka voda zadržala dalj časa in so hiše še premočene, kot na primer v mestu Šamac na vtoku reke Bosne v reko Savo.

Organizacije iz BiH so pozdravile pomoč slovenskih strokovnjakov izrazile pripravljenost za pripravo podatkov in poročil potrebnih za izdelavo nalog. Dogovorjena je tudi skupna meritev pretokov na posameznih vodomernih postajah na reki Bosni v naslednjih tednih.