Svet

V Kijevu drevi nadaljevanje plinskih pogajanj

STA/M.J.
14. 6. 2014, 17.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V Kijevu se bodo drevi nadaljevala plinska pogajanja med Rusijo in Ukrajino. V Bruslju so sporočili, da se bo evropski komisar za energijo Günther Oettinger sestal z ukrajinskim premierom Arsenijem Jacenjukom, ministrom za energijo Jurijem Prodanom ter šefoma plinskih podjetij obeh držav, ruskega Gazproma in ukrajinskega Neftogaza.

enerjienstitusu

Cilj je nadaljevanje pogajanj o dobavi plina z željo, da bi našli rešitev, ki bo zagotovila stabilnost dobav, so še sporočili na Evropski komisiji.

Rusko-ukrajinska plinska pogajanja pod okriljem EU so se ta teden v Bruslju končala brez uspeha. Ukrajina je namreč zavrnila končni predlog ruskega predsednika Vladimirja Putina za plačilo 385 dolarjev za 1000 kubičnih metrov plina.

Ruski naftni velikan Gazprom je v luči pogajanj rok za plačilo dolga za plin Kijevu zamaknil na ponedeljek. Ukrajina bi morala do takrat poravnati 1,45 milijarde dolarjev dolga za november in december ter pol milijarde za april in maj. Do 26. junija pa še 1,8 milijarde za april in maj.

Če Ukrajina dolgov ne bo poravnala, bo Rusija, kot je napovedala, zaprla plinsko pipo in plin Ukrajini dobavljala le še na podlagi vnaprejšnjih plačil.