Slovenija

Stiska delavcev: V Heliosu brez milosti

Žiga Kariž
13. 6. 2014, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Helios je veljal za paradnega konja slovenske premazne industrije in bil zgled uspešnega podjetja. A vse odkar se je začel prevzem s strani Avstrijcev, so se razmere v podjetju drastično poslabšale.

STA

Vrstijo se odpuščanja in nižanja plač. Delavci že več mesecev opozarjajo na kršitve zakonodaje in prosijo za pomoč, a naleteli so na gluha ušesa.

Podjetje Helios je bilo desetletja sinonim za uspešnost. Tudi zadnja leta so kljub krizi delovali močni, podjetja namreč niso izčrpali z menedžerskim prevzemom. A zaradi vsesplošne krize se je domžalska družba, ki je pred leti sama prevzemala skoraj vsa konkurenčna podjetja v regiji, znašla na seznamu podjetji, ki jih je naša vlada nameravala prodati.

Novi lastniki so postali Avstrijci. Podjetje Ring je plačalo 106 milijonov evrov kupnine in med drugim sprejelo zavezo, da tri leta ne bodo zmanjševali števila delovnih mest. Kot so dejali ob prevzemu, naj bi Ring preselil strateške raziskave in razvoj svojega oddelka za premaze v Slovenijo, še posebej pa naj bi si prizadevali za krepitev blagovne znamke Helios na vseevropski ravni.

A še pred uradnim prevzemom je, kot smo že pisali, odpuščati začela kar bivša odprava in tako pripravila teren za Avstrijce. Delo je izgubilo več kot 200 delavcev, čeprav je imela družba ob prevzemu na računu kar 20 milijonov evrov. A kot kaže, tudi to za nove lastnike ni dovolj. Odpuščanja naj bi se nadaljevala, znižujejo se plače, odpuščali pa naj bi predvsem v oddelkih, ki jih nameravajo novi lastniki ukiniti ali združiti s svojimi: v računovodstvu, finančni službi, trženju, prodajni službi.

Da ne bi prekršili zaveze o ohranjanju delovnih mest, naj bi na mesto odpuščenih delavcev zaposlovali preko zloglasnih kadrovskih agencij. Početje novih lastnikov preiskuje ATVP, saj so zaznali več indicev, da naj bi Avstrijci podjetje upravljali, še preden so ga prevzeli, kar je v nasprotju z zakonodajo.    

Razlog za odpuščanja naj bi bil v slabem poslovanju podjetja, ki naj bi ga močno prizadela nesoglasja med Ukrajino in Rusijo, ki sta že desetletja njegovi zelo pomembni trgovinski partnerici, v zadnjem mesecu pa tudi poplave na Balkanu, zaradi česar naj bi močno upadla prodaja.

Konferenca sindikatov družb skupine Helios je na upravo in javnost naslovila obvestilo, v katerem so zgoraj zapisane razloge označili le za priročne izgovore in zapisali: »Ceno prevzema smo vsi zaposleni močno preplačali, zato je treba jasno povedati: DOVOLJ JE BILO. Če za kupca Heliosovih delnic tveganja niso predstavljala ovir in težav pri odločitvi za nakup Heliosa, potem tudi danes te iste zadeve ne morejo biti kamen spotike in grozeča nevarnost, ki jo je treba takoj sanirati s prilagajanjem števila zaposlenih. Ni etično, da se strošek vseh tveganj vali izključno na domnevno najšibkejše deležnike, zaposlene.«

Kot je še zapisano, zaposleni čutijo strahovit pritisk in negotovost, kar naj bi negativno vplivalo na delovne pogoje. Ukrepe uprave zaposleni razumejo kot kratenje osnovnih pravic in človeškega dostojanstva, saj naj bi delavce s tem opredmetili. »Za vas nismo več sogovorniki in upravljavci, temveč le številke, s katerimi preračunavate in sledite svoji viziji glede višine ustvarjenega dobička, ki pa navzgor nima omejitve. Nihče nima pravice popredmetiti ljudi in jim jemati človeško dostojanstvo!« še lahko preberemo v obvestilu.

Pritožbe sindikatov so toliko bolj upravičene, saj je podjetje kljub očitnim težavam še vedno ustvarilo 1,7 milijona evrov dobička. To je sicer res kar 74 odstotkov manj, kot so načrtovali, a kljub vsemu lep, zajeten kup denarja.