Slovenija

Kdo bo nasledil Janeza Potočnika?

Simon Rosc
4. 6. 2014, 16.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ponovno izvoljeni evropski poslanec Milan Zver se bo očitno podal še v eno bitko. Njegova stranka SDS ga bo, kot vse kaže, predlagala za evropskega komisarja. To mesto pa naj bi izjemno zanimalo tudi Alenko Bratušek in Gregorja Viranta.

Po evropskih volitvah, na katerih je pri nas slavila stranka SDS, ki je v parlamentu od vsega osmih mest dobila kar tri, sledi oblikovanje Evropske komisije. S tem pa se začne tudi tekma za evropskega komisarja. Kot vse kaže, bo najuspešnejša stranka na volitvah za evropskega komisarja predlagala kar svojega nosilca liste za evropske volitve, dr. Milana Zvera. Zver je sicer na nedavnih volitvah med vsemi kandidati dobil tudi največ preferenčnih glasov, skupaj skoraj 58 tisoč.

V SDS tako vlada prepričanje, da Zver s takšno podporo med volivci vsekakor izpolnjuje pogoje za opravljanje dela evropskega komisarja. V primeru, da njihovega predloga ne bi upoštevali, pa bi šlo za izigravanje načela demokracije. Po naših neuradnih informacijah pa naj bi mesto evropskega komisarja izjemno dišalo tudi predsednici vlade v odhodu Alenki Bratušek ter ustanovitelju in nekdanjemu predsedniku Državljanske liste Gregorju Virantu – tega sicer sama uradno nista nikoli potrdila, a se je o tem pisalo tudi v drugih medijih. In kako poteka izbiranje evropskih komisarjev?

Najprej se izvoli predsednik komisije, katerega funkcija je podobna funkciji predsednika vlade v državnem zboru. Nato sledi soglasje Sveta Evropske unije, v katerem poleg predsednika komisije sprejme še seznam oseb, ki so predlagane za člane komisije, ki pa jih izberejo na podlagi predlogov držav članic. Od držav se pričakuje, da oddajo seznam kandidatov do polovice julija. Predsedniki vlad po navadi predlagajo vsaj dva kandidata, ki sta različnega spola.