Slovenija

V velikih likvidnostnih težavah zdaj še ptujski Tehcenter

STA/M.J.
3. 6. 2014, 14.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ptujsko podjetje Tehcenter, ki se ukvarja s proizvodnjo metalurških izdelkov in storitvami, je naslednje v vrsti, ki bi v Podravju lahko pristalo v stečaju. Kot je povedal direktor in eden od solastnikov družinskega podjetja s 123 zaposlenimi, so razmere zelo resne, obstoj podjetja pa odvisen od dogovora z bankami upnicami.

Tehcenter

"Podjetje je v velikih težavah. Poslovodstvo družbe se že nekaj časa pogaja z bankami upnicami glede najprimernejšega načina prestrukturiranja prezadolžene družbe. Z večino bank upnic je predlog rešitve dogovorjen, vendar pa je vse odvisno od največje banke upnice," je pojasnil Bregar. Če dogovora z banko Hypo ne bo, je najverjetnejša opcija, da gre podjetje v stečaj.

Kot je še povedal, so doslej svoje obveznosti z izjemo regresa poravnavali redno. Podjetje je po Bregarjevih zagotovilih zaposlenim uspelo poravnati tudi zadnjo aprilsko plačo, medtem ko prispevki in regres zaradi slabega likvidnostnega stanja še niso poravnani.

Podjetje zadnja leta znižuje svoje prihodke, saj je leta 2012 po podatkih Ajpesa ustvarilo deset milijonov evrov prihodkov, kar je skoraj tretjino manj kot leto prej. Tudi letošnji poslovni rezultati so po Bregarjevih besedah slabi, saj je družba že dlje časa prezadolžena in ni zmožna pridobiti novih virov financiranja. "Posledično ne moremo pridobivati novih ustreznih bančnih garancij, brez katerih v našem poslu in na naših trgih žal ne gre," je dejal prvi mož Tehcentra.

Zaradi težav podjetja so nekateri upniki že začeli unovčevati svoja zavarovanja, sicer pa Bregar zatrjuje, da premoženje družbe ostaja pri njih. Večino že sklenjenih poslov so v podjetju dokončali, delavci pa so do nadaljnjega na čakanju, kjer koristijo stari dopust in opravljene nadure.

Ker so lastniki 25 let starega in še pred leti hitro rastočega podjetja v začetku letošnjega leta v Mariboru registrirali podjetje Tehcenter TIM, je na mestu vprašanje, ali imajo morda namen proizvodnjo ptujskega podjetja prenesti na novo podjetje. A Bregar, ki je direktor tudi tam, zatrjuje, da to podjetje s ptujskim nima nobene zveze, prav tako nima zveze z njihovo dejavnostjo. Za kaj takega tudi sredstev, zato proizvodnja in zaposleni tja ne bodo premeščeni, je zatrdil.