Slovenija

V Marezigah je bil praznik refoška

Gabrijel Toplak
3. 6. 2014, 14.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Marezige, razvlečeno naselje na nadmorski višini 283 metrov, ki je od Kopra oddaljeno le deset kilometrov in ga številni poznavalci vinske kapljice povsem upravičeno imenujejo dežela refoška, so pretekli konec tedna upravičile svoj naziv.

Gabrijel Toplak

V središču naselja so namreč na več mestih pripravili tradicionalno, že 42. po vrsti, prireditev z naslovom Praznik refoška, v okviru katerega se je zvrstilo še 15. mednarodno srečanje pihalnih orkestrov. »Gre za prireditev, na kateri nagrajujemo najboljši refošk in malvazijo ter druga ustekleničena vina primorske regije, zmagovalci pa se ponašajo z nazivom šampion rdečih vin. Letos smo prireditev popestrili še s tekmovanjem obiskovalcev v spretnostni vožnji refoška v karjoli oziroma samokolnici, obiskovalci so se lahko udeležili različnih kulinaričnih delavnic, ki jih vodijo priznani kuharski mojstri tukajšnjih restavracij, ogledali pa so si lahko tudi povorki pihalnih godb z motivi iz kmečkega življenja,« je pojasnila Marica Babič, članica organizacijska odbora. Dodala je, da se trudijo pripraviti program, s katerimi bi ustregli vsem gostom. Sobotno popoldne so, denimo, zaključili z dirko oslov, srečanjem harmonikarjev, razrezom torte velikanke in nastopom glasbene skupine.

Želijo ustreči gostom

Več let tradicionalni »vinski« praznik obišče tudi Luciano iz Kort nad Izolo. Poudarja, da v Marezigah ne gre za pijančevanje, kot bi morebiti marsikdo pomislil po nazivu prireditve, ampak tudi za priložnost, kjer se lahko predstavijo primorski ponudniki vinske kapljice. »Tudi sam sem vinogradnik, sicer manjši, zato še posebej rad obiščem takšne prireditve, kjer lahko iz pogovorov s priznanimi strokovnjaki izvem, kakšne smernice bo treba v tekočem letu ubrati za pridelavo kakovostnega vina,« je razložil vinogradnik iz Kort.