Slovenija

Študenti in dijaki ne bodo "kupili" začasne rešitve

G.G./STA
3. 6. 2014, 14.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

"Sredstev do konca leta še vedno ni, dijaki in študenti pa ne bomo kupili parcialne, dvomesečne rešitve," je ob protestih pred vlado dejal Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) Žiga Schmidt. Od vlade tako zahtevajo, da zagotovi ureditev subvencij za vozovnice do konca koledarskega leta.

Nikola Miljković / Krater Media

Zaradi neurejenega vprašanja subvencij za vozovnice so dijaki in študentje izpeljali protestni shod. Pred vladnim poslopjem se je na t.i. Javnem potniškem protestu zbralo nekaj več kot sto dijakov in študentov.

Po sporočilu sredi maja, da je zmanjkalo denarja za subvencije dijaških in študentskih prevozov, je vlada sicer zagotovila sredstva za subvencije do konca junija, dijaki in študentje pa zahtevajo rešitev do konca koledarskega leta, ki jo je premierka Alenka Bratušek sicer tudi obljubila.

Maturo so danes v času današnjega polurnega uličnega protesta pisali tudi na srednji šoli v neposredni bližini vladnega poslopja, od koder so se prišli pritožiti nad hrupom. Dijaki in študentje, ki so se na protest pripeljali z avtobusom Ljubljanskega potniškega prometa, so prišli namreč opremljeni s piščalkami, zaradi katerih je bilo na ulici glasno. Nosili so tudi transparente, med drugim so bili na njih napisi Franca za vozom, mi za busom, SLO nazaj na tir in Peš na borzo.

Gre za zakonsko določeno pravico, ki jo mora vlada izpolniti, iz katere proračunske postavke bo denar šel, pa ni problem mladih, je poudaril predsednik ŠOS Žiga Schmidt. "Sredstev do konca leta še vedno ni, dijaki in študenti pa ne bomo kupili parcialne, dvomesečne rešitve," je dejal Schmidt. Rešitev zahtevajo nemudoma, in sicer ta teden, sicer se bodo po njegovih besedah pridružili avtoprevoznikom, ki za 10. junija napovedujejo vsesplošne demonstracije.

Kot pojasnjuje Schmidt, obstaja nevarnost, da bodo dijaki in študenti z novim šolskim letom ostali brez subvencij in bodo tako za vozovnice plačali tudi po 100 evrov mesečno več. Po njegovih besedah imajo dovolj tega, da v predvolilnem času poslušajo o prioritetah mladih in o prihodnosti mladih, "potem pa za neke osnovne stvari ni denarja in ni posluha"

Po Schmidtovih navedbah subvencije prejema okoli 60 odstotkov dijakov in 30 odstotkov študentov, kar pomeni okoli 75.000 družin. Podpredsednik Dijaške organizacija Slovenije (DOS) Matic Matjašič je pojasnil, da povprečna subvencionirana vozovnica stane okoli 25 evrov, nesubvencionirana pa okoli 150 evrov.

Matjašič je tudi poudaril, da se ne ubadajo s tem, zakaj sredstva niso zagotovljena, saj je to, od kje bodo denar vzeli, stvar vlade, ki je odgovorna za proračun. "Nam je pomembno, da so karte v prodaji po subvencionirani ceni, ker je to zakonska obveznost in dijaki morajo v šolo - sploh te dni, ko se odvija matura," je dejal podpredsednik DOS.