Slovenija

Marihuana marš – podprl ga je tudi predsednik Pahor

R.S.
3. 6. 2014, 14.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Nizozemska je znana po legalizaciji marihuane. Da bi ta postala legalna tudi pri nas, se je odvil marihuana marš, ki ga je podprl tudi predsednik Pahor.

Preteklosoboto se je na Kongresnem trgu v Ljubljani odvil shod Marihuana marš, na katerem se je študentska organizacija povezala z različnimi nevladnimi organizacijami, ki delujejo na področju konoplje in ostalih prepovedanih drog – Konoplja.org, Slovenski konopljin socialni klub, društvo prekmurske pobude ONEJ, na stojnicah pa so se predstavili tudi Ziggi Rolling Papers, Cannabis Headshop in Semena.si. Organizatorji so se projekta lotili tudi z izobraževalne plati in ozaveščanja javnosti o vsestranskosti konoplje. Pripravili so dve javni predavanji in okroglo mizo. Prvo predavanje je bilo predavanje sociologa dr. Pavla Gantarja, ki je izpostavil družbene učinke prohibicije in stigmatizacijo uporabnikov konoplje. Sledil je nastop Ricka Simpsona, svetovno znanega aktivista za legalizacijo marihuane, ki je povedal, kako je s pomočjo hašišovega olja ozdravil dolgotrajno bolezen, zdaj pa pomaga še številnim drugim bolnikom, predavanju pa je dodal tudi apel k večji politični participaciji. Kot zadnja pa je sledila še okrogla miza z obema predhodnima govorcema in Tomažem Korenom, predsednikom Zveze nevladnih organizacij na področju zmanjševanja škodljivih posledic drog. Po koncu izobraževalnega programa so vzdušje popestrili Impro liga in številni glasbeniki Velebor, Zlatko, Burke & Drill, Slon in Sadež in DJ Ziggi Mastah.

Nevladne organizacije so pomemben partner pri legalizaciji marihuane.

Marihuana marš pa je šele začetek iniciative nevladnega sektorja na področju prepovedanih drog, katere cilj je doseg družbenih in zakonodajnih sprememb. Organizatorji upajo, da bo znala tudi država identificirati probleme, na katere so opozorili z maršem, in v sodelovanju z nevladnimi organizacijami, ki so s svojo strokovnostjo, programi in ostalimi dejavnostmi pomemben partner pri takšnih vprašanjih, uspela najti ustrezne zakonodajne rešitve, ki bodo vodile v strpnejšo in naprednejšo družbo.