Slovenija

Pomoč Slovenije za prizadeta območja na Balkanu se nadaljuje

STA/M.J.
3. 6. 2014, 13.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Unicef Slovenija je s pomočjo darovalcev za nujno pomoč prizadetim v poplavah na Balkanu prispeval že 210 tisoč evrov. Sredstev zbirajo še naprej, saj bo obnova dolgotrajna in zahtevna. Finančna sredstva je zbrala tudi Mestna občina Maribor, ki bo pobratenemu mestu Kraljevo nakazala 40 tisoč evrov.

Reuters

Slovenska vojska pa je danes na Twitterju sporočila, da bo v sredo ob 4. uri iz ljubljanske Vojašnice Edvarda Peperka v BiH in Srbijo odpeljala še okoli 50 ton humanitarne pomoči.

Poleg reševanja življenj in zagotavljanja nujne pomoči v prvih dneh katastrofe je Unicefova pomoč sedaj usmerjena v zagotavljanje pitne vode in sanitarij, so v sporočilu za javnost danes zapisali na Unicefu Slovenija.

Kot so dodali, sodelujejo še pri obnovi vodnih sistemov v izobraževalnih ustanovah in zdravstvenih centrih ter zagotavljajo tablete za prečiščevanje vode, dezinfekcijska sredstva, higienske pakete in vodne črpalke.


Prav tako pomagajo pri ponovni vzpostavitvi rednih programov cepljenja otrok, s posebnim poudarkom na cepljenju proti otroški paralizi. Zagotovili so že 40 tisoč cepiv, saj je tveganje za pojav te nevarne bolezni predvsem v BiH zelo visoko. Za otroke so vzpostavili tudi posebne, otrokom prijazne prostore, kjer se lahko igrajo, učijo, rekreirajo ter pridobijo psihosocialno pomoč pri premagovanju travm.

Na prizadetih območjih je Unicef Slovenija začela tudi s pomočjo pri obnovi poškodovanih vrtcev in šol ter zagotavljanju učnih pripomočkov. Poseben poudarek namenjajo vključevanju najbolj ranljivih skupin - otrok s posebnimi potrebami in romskih otrok - v programe pomoči ter spodbujanje socialne vključenosti.

Tilen Pajek

Zaradi velikega tveganja za izbruh vektorskih in drugih bolezni, v organizaciji ozaveščajo prebivalstvo o pomembnosti higiene, velik poudarek pa namenjajo tudi dojenju, pravilnemu prehranjevanju novorojenčkov in mlajših otrok ter nevarnosti min. Slednja je namreč prisotna na 70 odstotkih poplavljenega območja v Bosni in Hercegovini.

Unicef Slovenija nadaljuje z zbiranjem sredstev za prizadete, in sicer na računu Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana. TRR: SI56 0201 3025 9875 526 BIC/SWIFT: LJBASI2X SKLIC: SI00 41103 KODA NAMENA: CHAR NAMEN: POMOČ V POPLAVAH. Pomoč je mogoče nameniti tudi preko spleta: http://www.unicef.si/daruj/poplave-v-bih-in-srbiji. Mogoče jo je nameniti tudi preko sporočila sms: ključna beseda UNICEF5 na 1919, s čimer prispevate pet evrov.

Finančno pomoč po hudih poplavah na Zahodnem Balkanu bodo namenili tudi v Mariboru. Mestni svet občine Maribor je namreč sprejel odločitev, da pomaga pobratenemu srbskemu mestu Kraljevo. "Medmestno sodelovanje dveh pobratenih občin, ki temelji na zgodovinski pomoči krajanov Kraljeva pri oskrbi mariborskih izgnancev med drugo svetovno vojno, opravičuje vse pobude in sklepe, da je potrebno prizadetim v Kraljevu ob katastrofalnih poplavah pomagati," so še zapisali v sporočilu za javnost v Mestni občini Maribor.