Slovenija

Na več lokacijah po Sloveniji se začenja mednarodna vojaška vaja Adriatic Strike 2014

STA
2. 6. 2014, 07.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami ter ob podpori vojaškega letalstva in artilerije danes na več lokacijah po Sloveniji začenja mednarodno vojaško vajo Adriatic Strike 2014. Na njej bodo usposabljali usmerjevalci združenih ognjev, ki poveljnikom na terenu svetujejo o uporabi zračne in druge vrste ognjene podpore.

Facebook/Slovenska vojska

Na vaji sodeluje približno 400 udeležencev, od tega 200 pripadnikov tujih oboroženih sil, urjenje postopkov usmerjevalcev združenih ognjev pa bo podpiralo 23 zrakoplovov in 13 brezpilotnih letal, navajajo v Slovenski vojski.

Naši vojaki bodo na vaji sodelovali s štirimi pilatusi in tremi helikopterji bell in cougar, avstrijsko vojaško letalstvo s tremi pilatusi in tremi helikopterji bell, Čehi s parom letal aero, Madžari z letalom saab, zračne sile ZDA v Evropi pa bodo na vaji sodelovale s parom letal F 16, tremi helikopterji apache ter brezpilotnimi sistemi Shadow, Puma in Raven.

Slovenski pilatusi bodo območja usposabljanja preletavala v določenih časovnih intervalih na nizkih višinah, zračna plovila zavezništva pa bodo simulirala letalsko podporo na višinah med 2500 in 6000 metri, navajajo v Slovenski vojski.

Vajo bo vodil 15. polk vojaškega letalstva v sodelovanju z Združenim operativnim centrom Slovenske vojske ter ob podpori 1. brigade, 72. brigade, Logistične brigade, 430. mornariškega diviziona, Vojaške policije, Enote za specialno delovanje in Enote za komunikacijske in informacijske sisteme.

Usposabljanje usmerjevalcev združenih ognjev bo potekalo na štirih različnih lokacijah po Sloveniji, in sicer na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, kjer bodo minometi in slovenski pilatusi delovali na cilje na kopnem, na območju Gotenice pri Kočevju, na območju Sevnice ter na območju Porezna pri Soriški planini, kjer bodo zračna plovila samo simulirala letalsko podporo, napoveduje vojska.

Osnovna naloga usmerjevalca združenega ognja je svetovanje poveljniku na terenu o uporabi zračne in druge vrste ognjene podpore - ladijske, minometne, artilerijske. Poveljniku svetuje o njeni pravilni uporabi in ob delovanju nadzoruje izvedbo. V Afganistanu so pripadniki usmerjevalcev združenega ognja nudili podporo z zagotavljanjem stalne zračne podpore v obliki izvidovanja poti, spremstva konvojev in nadzora okolice baze, kjer so nastanjeni pripadniki slovenskega kontingenta. S tem je vzpostavljena celovita zaščita lastnih sil, pojasnjuje vojska.

Pojasnjujejo, da bo zaradi zagotovitve varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo potekale začasne zapore zračnega prostora nad območji izvajanja vaje. Večji del usposabljanja bo potekalo v vidnem delu dneva, vse aktivnosti na delovnih točkah pa bodo končane do 23. ure.

Na vaji bodo poleg pripadnikov Slovenske vojske sodelovali tudi pripadniki avstrijskih, belgijskih, čeških, francoskih, hrvaških, latvijskih, litvanskih, madžarskih, makedonskih, črnogorskih, nizozemskih in ameriških oboroženih sil. Vajo bodo spremljali tudi opazovalci iz Egipta, Italije, Jordanije in Savdske Arabije, navajajo v Slovenski vojski.