Slovenija

Bo Agrokorju uspel nakup Mercatorja?

STA/mv
31. 5. 2014, 12.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Medtem ko se danes Agrokorju izteka rok, do katerega bi se moral z bankami upnicami dogovoriti o refinanciranju posojil Mercatorju, dogovora ni na vidiku. Agrokorju se z bankami ni uspelo dogovoriti še niti o višini obrestne mere, danes piše časnik Dnevnik.

www.mercator.si

Doslej se jim po neuradnih Dnevnikovih informacijah ni uspelo dogovoriti še niti o višini obrestne mere, pogojih zahtevane dokapitalizacije Mercatorja in finančnih zavezah, ki bi jih moral slovenski trgovec izpolnjevati pod novim lastnikom. Da je še vedno v zraku skupni reprogram obveznosti Mercatorja in Agrokorju, od česar naj bi bila odvisna tudi prodaja, so v petek pisale tudi Finance. Ker se Agrokorju še ni uspelo dogovoriti z bankami, bo imel že v nedeljo možnost odstopa od nakupa Mercatorja brez plačila enega samega evra pogodbene kazni, piše Dnevnik. Skrajni rok za plačilo kupnine se izteče konec junija. Da lastniku Agrokorja Ivici Todoriću zmanjkuje časa in manevrskega prostora, po pisanju časnika nakazujejo tudi informacije, da naj bi bili v Agrokorju vsaj navidezno pripravljeni "posvojiti" tudi pogoje reprograma posojil, za katere se je pogodila Mercatorjeva uprava. Ta se je namreč z bankami že pred meseci dogovorila za šestletni reprogram posojil in znižanje obrestne mere na vsega 2,5 odstotka. A ta dogovor po Dnevnikovih informacijah vključuje tudi poseben pogoj, po katerem bi moral Mercator v primeru spremembe lastništva nemudoma poplačati za okoli 200 milijonov evrov posojil, zvišala bi se tudi obrestna mera.

V primeru neugodnega razpleta se bo Agrokor umaknil

Agrokor naj bi bankam upnicam sicer zatrjeval, da se bo v primeru neugodnega razpleta pogajanj od nakupa Mercatorja umaknil ter da pogodbe ne namerava ponovno podaljševati, piše časnik. Dnevniku je uspelo pridobiti dokumente ameriškega sklada tveganega kapitala Blackstone, ki se že dlje časa omenja kot eden izmed Agrokorjevih financerjev, iz katerih izhaja, da bi Todorić samo s sinergijami oz. prihranki pri združitvi slovenskega in hrvaškega trgovca v vsega dobrih dveh letih lahko poravnal celotno kupnino za Mercatorjeve delnice. 
Skupni letni prihranek združenega Mercatorja in Konzuma so namreč v Blackstonu ovrednotili kar na 120 do 145 milijonov evrov na leto. Po njihovih ocenah bi lahko združena trgovca samo pri dobaviteljih na letni ravni privarčevala med 70 in 80 milijoni evrov na leto, pri čemer polovico tega zneska odpade na Mercatorjeve dobavitelje. Do devet milijonov evrov bi Agrokor prihranil tudi z zaprtjem nekaterih Mercatorjevih skladišč ter znižanjem cen logističnim podjetjem. Med 30 in 40 milijoni evrov prihrankov bi prineslo tudi zmanjšanje števila zaposlenih, kar v primeru Mercatorja pomeni od 1200 do 1600 delovnih mest manj. V Blackstonu pričakujejo, da bi lahko Agrokor polne sinergijske učinke izkoristil že v letu 2016. Toda kot opozarjajo, bo to odvisno predvsem od tega, ali bo Agrokorju v Mercatorju uspelo uveljaviti svoje poslovne prakse, še navaja Dnevnik.