Slovenija

Trg republike kmalu kulturni spomenik državnega pomena

STA/mv
31. 5. 2014, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ministrstvo za kulturo je pripravilo predlog gradiva o razglasitvi Trga republike za kulturni spomenik državnega pomena. Kot so za STA sporočili z ministrstva, ga bo vlada obravnavala na eni od prihodnji sej.

facebook

Ministrstvo v omenjenem gradivu predlaga, da se za kulturni spomenik državnega pomena razglasi enota dediščine Ljubljana - Trg republike skupaj s stavbami in javnimi spomeniki, ki so neločljivi del trga in so bili oblikovani skupaj z njim. Poleg trga bo tako odlok za državni spomenik razglasil tudi bližnji Cankarjev dom, veleblagovnico Maximarket, stolpnici Trg republike 2 in 3 ter Spomenik revolucije kiparja Draga Tršarja, ki je bil ob svojem nastanku največji bronasti spomenik v Jugoslaviji. Kot pojasnjujejo na ministrstvu, je Trg republike izjemnega kulturnega pomene za Slovenijo in ima posebno kulturno vrednost kot izrazit dosežek človekove ustvarjalnosti ter pomemben del prostora in dediščine Republike Slovenije. "Trg se razglasi za kulturni spomenik z urbanističnimi, arhitekturnimi, umetnostnozgodovinskimi, zgodovinskimi, krajinskoarhitekturnimi in arheološkimi vrednotami. Trg republike je varovan zato, da se ohrani izvirno delo arhitekta Edvarda Ravnikarja kot kulturna vrednota. Izpostaviti velja tudi simbolni pomen, ki ga bo trg z omenjeno razglasitvijo pridobil," so zapisali na ministrstvu.

Trg prenavljata Mestna občina Ljubljana in družba BSL

Trg Republike trenutno celovito prenavljata Mestna občina Ljubljana in družba BSL. Pobudo za njegovo razglasitev za spomenik državnega pomena je, kot je v petek poročal Dnevnik, dala ljubljanska območna enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS). Odlok bo natančno opredelil sestavine spomenika, podrobno bo usmerjal posege v spomenike in njegove dele, vse to pa bo olajšalo varstvo, upravljanje, uporabo in vzdrževanje teh objektov, so po pisanju časnika pojasnili na ZVKDS.