Slovenija

Vlada poziva: Pomoč za poplavljena območja posredujte humanitarnih organizacijam

STA/N.J.
19. 5. 2014, 13.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Premierka, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek, se je po sestanku z veleposlaniki Srbije, BiH ter Hrvaške in predstavnikov humanitarnih organizacij zahvalila za hitro in učinkovito pomoč Slovenije prizadetim v poplavah. Ljudi pa poziva, naj pomoč zaradi lažje dostave na ogrožena območja posredujejo na Karitas, Rdeči križ ali veleposlaništva.

pobjeda.me

Slovenska vojska bo humanitarno pomoč, zbrano v Sloveniji, v konvoju pripeljala v Srbijo ter Bosno in Hercegovino (BiH), je v izjavi novinarjem po srečanju v DZ pojasnil minister za obrambo, ki opravlja tekoče posle, Roman Jakič.

Bratuškova je povedala, da je danes govorila tudi z vsemi tremi predsedniki vlad držav, ki so prizadete v poplavah. Ti so se za pomoč zahvalili. Če bo potrebno še karkoli pomagati, Bratuškova zagotavlja, da se bo slovenska vlada takoj odzvala. Zahvalila se je vsem, ki so se v Sloveniji samoorganizirali in zbirajo materialno pomoč za ogrožena območja. Je pa skupaj z drugimi udeleženimi na sestanku prosila, naj zaradi lažje dostave na ogrožena območja pomoč posredujejo na Karitas ali Rdeči križ ali na veleposlaništva.

Jakič je pojasnil, da pomoč poteka tako v Srbiji kot v Bosni in Hercegovini. Ob tem upajo, da ne bo potrebna tudi na Hrvaškem. Slovenija je na pomoč priskočila najprej z močnimi vodnimi črpalkami in s helikopterji, je spomnil Jakič. Helikopter SV je rešil življenje 102 prebivalcem, od tega 16 otrokom. V Srbiji s helikopterji prevažajo predvsem hrano, potrebščine in vodo.

Po Jakičevih besedah so iz Srbije sporočili, da pomoč v smislu enot ni več potrebna, iz BiH pa prosijo, da operacijo helikopterskega reševanja Slovenija podaljša.