Slovenija

Župan v osebnem stečaju

STA/M.J.
6. 5. 2014, 09.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Župan Zavrča in do nedavnega še eden najbogatejših podjetnikov v Sloveniji Miran Vuk je od ponedeljka v osebnem stečaju, je razvidno iz spletne strani Ajpesa. Po pisanju Večera Vuk to pripisuje tudi nedavnim kriminalističnim preiskavam zaradi domnevnih davčnih utaj, ob tem pa trdi, da občina in podjetje, ki ga je lani prodal, s stečajem nimata nič.

Profimedia

Mariborski kriminalisti so februarja letos v okviru predkazenskega postopka opravili 28 hišnih preiskav fizičnih in pravnih oseb ter osebnih vozil. Trem osumljenim so takrat odvzeli prostost, preiskava, ki jo je usmerjalo specializirano državno tožilstvo, pa je bila usmerjena v gospodarska kazniva dejanja na škodo državnega proračuna.

Osumljeni so z namenom, da bi se izognili davčnim obveznostim, preslepili davčni organ.

"Davčni organ je namreč po uvedenem davčno-inšpekcijskem nadzoru davkov od dohodkov iz zaposlitve pri več fizičnih osebah razpolagal s podatki o opravljenih gotovinskih dvigih z računa pravnih oseb na območju in zunaj Evropske unije v skupni višini več kot 17 milijonov evrov. Gotovinski dvigi pa niso imeli podlage," so preiskavo februarja pojasnili na mariborski policijski upravi.

Kot se je pozneje izkazalo, so bile preiskave povezane s ptujskim podjetjem RM Vuk Holding, ki je bilo v solastništvu Romana in Mirana Vuka. Kot danes pišejo Finance, so Vukovi podjetje že lani spomladi prodali slovaški družbi Romis Slovakia, to pa ima, podobno kot RM Vuk Holding, verižne lastnike še na Cipru in na Deviških otokih.

Miran Vuk je bil še po zadnjih ocenah revije Manager z ocenjenim premoženjem 29,3 milijona evrov 21. najbogatejši Slovenec, skupaj z bratom pa obvladujeta tudi prvoligaški nogometni klub iz Zavrča.