Slovenija

Nekdanji član uprave Luke Koper bo moral Luki vrniti denar

STA/M.J.
6. 5. 2014, 09.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Vrhovno sodišče je ugodilo reviziji Luke Koper in razveljavilo sodbo višjega sodišča ter ugotovilo, da je nekdanjemu članu uprave družbe Aldu Babiču zakonito prenehalo delovno razmerje, so potrdili v Luki Koper. Babiča bodo pozvali, naj vrne že prejeta sredstva, ki so mu jih nakazali na podlagi pravnomočne sodbe drugostopenjskega sodišča.

Nekdanji član Časarjeve uprave Babič je Luko tožil zaradi odpoklica z mesta namestnika predsednika uprave iz krivdnih razlogov oziroma zaradi odpovedi delovnega razmerja. Potem ko je delovno sodišče dvakrat odločilo v korist Luke, pa je isto sodišče v tretjem sojenju razsodilo v korist Babiču.

Babič je zahteval skupno nekaj več kot 480.000 evrov, v Luki pa so lani nekdanjemu namestniku predsednika uprave izplačali dobrih 100.000 evrov, za kolikor naj bi bil Babič upravičen. Zoper sodbo delovnega sodišča je Luka sicer vložila izredno pravno sredstvo oz. revizijo.


Babič je nato prek okrajnega sodišča s sklepom o izvršbi od Luke terjal preostanek denarja, a so v družbi na sklep o izvršbi vložili ugovor in predlog odloga izvršbe.

Babič, ki v ponedeljek ni bil dosegljiv, naj bi po informacijah Primorskih novic prejeti denar zagotovo vrnil. Babič lahko sicer zahteva revizijo postopka, ima pa tudi možnost ustavne pritožbe, vendar naj bi se po nekaterih informacijah nagibal k odločitvi, da opusti novo pravdanje, še navaja omenjeni časnik.

Proti nekdanji Časarjevi upravi Luka Koper sicer vodi vrsto odškodninskih postopkov, narok za enega od njih je razpisan že za četrtek. Eno od tožb je Luka nedavno izgubila. Zdaj že nekdanji predsednik uprave Gašpar Gašpar Mišič pa je pred časom izrazil namero, da se opravi skrben pregled že sproženih odškodninskih postopkov ter presodi o smiselnosti nadaljevanja že začetih tožb.