Slovenija

Nespodbudne novice s Kitajske

STA/M.J.
23. 4. 2014, 09.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju dodatno znižale, kar analitiki pripisujejo razočaranju vlagateljev nad najnovejšimi konjunkturnimi podatki s Kitajske.

Wikipedia

Cena teksaške nafte, ki bo dobavljena junija, se je do opoldneva po singapurskem času v elektronskem trgovanju na borzi v New Yorku pocenila za 20 centov na 101,55 dolarja za 159-litrski sod. Junijske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so se v Londonu pocenile za devet centov na 109,18 dolarja, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Novi gospodarski kazalci s Kitajske kažejo na šibko konjunkturo. Indeks nakupnih menedžerjev v industriji, ki ga izračunava banka HSBC, se je aprila sicer nekoliko zvišal, a z vrednostjo 48,3 točke že vse od začetka leta zaostaja za mejo 50 točk, ki nakazuje rast.

Vlagatelji so tudi v negotovosti glede zalog nafte v ZDA, ki po vsem sodeč ostajajo na razmeroma visoki ravni. Popoldne pričakovani redni tedenski podatki ministrstva za energetiko bodo po pričakovanjih pokazali, da so se zaloge nafte prejšnji teden povečale za 2,4 milijona sodov, potem ko so se že teden prej zvišale na najvišjo raven po letu 1982.