Slovenija

Dogajanje v Ukrajini ni prizaneslo niti slovenskim skladom

STA
23. 4. 2014, 09.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Povprečna donosnost vseh skladov domačih in tujih družb za upravljanje z dovoljenjem za trženje v Sloveniji je marca znašala 0,08 odstotka. Domači skladi so bili tokrat bolj donosni od tujih, najslabše pa so mesec končali skladi, ki vlagajo sredstva v Rusijo, kar je predvsem posledica negotovosti glede razpleta krize v Ukrajini.

Arhiv Svet24

Skladi tujih upravljalcev so marca v povprečju izgubili 0,20 odstotka vrednosti, medtem ko je bila rast pri slovenskih upravljalcih v povprečju 0,44-odstotna.

Med vsemi vzajemnimi skladi je bil marca po podatkih portala vzajemci.com najbolj donosen delniški sklad Alta Turkey, ki sredstva vlaga v podjetja iz Turčije. Vlagateljem je prinesel 11,35-odstotno donosnost. Tako visoka rast je posledica padcev v preteklih mesecih ter umiritve razmer v državi, kar je vplivalo predvsem na to, da so se številni vlagatelji začeli vračati na turški trg.


Med petimi najdonosnejšimi skladi meseca marca so trije skladi, ki vlagajo sredstva v Indijo ter eden, ki vlaga v delnice južnoameriških podjetij. Po oceni analitikov je to dokaz, da so se vlagatelji nehali umikati iz razvijajoči se držav.

Med panožnimi skladi so marca izstopali predvsem tisti, ki vlagajo sredstva v delnice podjetij iz panoge energetika. Ta panoga je marca pridobila 0,17 odstotka vrednosti. Najdonosnejši panogi sta bili sicer marca oskrba (+1,05 odstotka) in industrija (+0,92 odstotka). Najslabše pa so se odrezali skladi iz panog zdravstva (-1,72 odstotka) ter surovine in materiali (-1,23 odstotka).

Družbe za upravljanje so marca že 17. mesec zapored beležile padec števila vlagateljev, tokrat za 263 na 419.141, vendar je ta padec najnižji od julija 2011. Skupaj so imele v upravljanju nekaj manj kot 1,9 milijarde evrov sredstev. Posamezen vlagatelj ima v vzajemnih skladih investiranih v povprečju 4468 evrov.