Slovenija

Učila International od danes novi lastnik založbe Mladinska knjiga

STA/M.J.
10. 4. 2014, 20.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Na današnji javni dražbi je založba Učila International kupila 51,2-odstotni delež, ki sta ga v Mladinski knjigi založbi (MKZ) imeli Abanka Vipa in Nova ljubljanska banka po stečaju Zvona Dva. Po mnenju ministra za kulturo Uroša Grilca se je s tem končalo negotovo obdobje za MKZ, pred novim večinskim lastnikom pa je velika odgovornost.

Podatek o vrednosti posla je poslovna skrivnost, je po dražbi povedal Uroš Vejnovič iz Abanke Vipa. Sporočil je le, da je bila tretja dražba za prodajo večinskega paketa delnic Mladinske knjige založbe uspešna in da je prodajanih 631.117 delnic kupila družba Učila International. Transakcijo bo po njegovih besedah izpolnila predvidoma maja.

Kasneje so iz Abanke sporočili, je Založba Učila International ponudila 8,5 evra za delnico. Založba bo tako za večinski delež MKZ plačala 5,36 milijona evrov, izpolnitev transakcije pa je predvidena v maju. Na današnjo tretjo dražbo za prodajo večinskega paketa delnic MKZ so sicer pristopili trije dražitelji. Vrednost podjetja se ocenjuje na 25,6 milijona evrov.

Direktor Učil International Srečko Mrvar je na vprašanje novinarjev, ali je s ceno zadovoljen, odgovoril, da "mora biti" in dodal, da "je bila kar prava". Kaj današnja dražba pomeni za prihodnost slovenske knjige in knjigotrštva, je po Mrvarjevih besedah še prezgodaj govoriti, napovedal pa je, da bodo nadaljevali delo Mladinske knjige, saj "drugega, kot sta založništvo in knjigotrštvo, niti ne znajo". Pregnal je bojazen, da "stvari ne bi šle naprej".

Po besedah ministra Grilca je pred novim lastnikom zelo pomembna naloga - da še naprej razvija položaj Mladinske knjige znotraj slovenske kulturne krajine. Kulturni kapital Mladinske knjige so slovenski avtorji, slovenske knjige in revije ter knjigarniška mreža in to je, tako Grilc, edini resnični kapital, ki je sedaj dan v roke založbi Učila International, ki naj ga čuva in neguje.

Glede na to, da je Mladinsko knjigo kupila druga največja slovenska založba, se lahko po ministrovih besedah nadejamo, da bo prišlo do nekaterih sinergij, ki bodo slovensko založništvo spodbudile. Če bo prišlo do razvoja in povezave obeh knjigarniških mrež in če se bo povečala njuna kakovost, bo slovenska knjiga dostopnejša.

Pred kratkim upokojeni urednik Cankarjeve založbe Zdravko Duša meni, da o prihodnosti Mladinske knjige ni mogoče reči ničesar, ker novi lastnik pač še ni ničesar rekel. "Toliko je treba biti fer. Je pa treba hkrati dodati, da od direktorja Učil International Srečka Mrvarja ni bilo fer, ker se ni hotel izjasnit o načrtih ob nakupu. To ni dobro znamenje," je Duša dejal za STA. Kot drugo "zloveščo podrobnost" Duša navaja skrivanje vsote, ki jo je lastnik Učil International odštel za nakup.

Tretje, kar po njegovem prepričanju ne govori v prid pozitivnemu scenariju, je zadolženost Mladinske knjige. Po njegovih besedah je tudi vprašanje, kaj bo z avtorji - ali bo založba nastopala kot njihov zaščitnik in partner ali bo delala po načelu: če vam kaj ni prav, lahko dobimo cenejše. Vprašanje pa je tudi, kaj bo s knjigarnami. Učila bodo namreč prevzela najmočnejšo knjigarniško mrežo v Sloveniji ravno v času, ko knjigarniška prodaja pada, v času, ko se knjigarne prestrukturirajo in spreminjajo v kulturne centre.


Nekdanji direktor Javne agencije za knjigo RS pisatelj Slavko Pregl pa je izrazil upanje, da bo to, kar je javno izjavil novi lastnik, čez čas preverljivo in točno. Mrvar je namreč po dražbi napovedal, da bodo delo Mladinske knjige nadaljevali.

Zdi se mu, da bi ob prodaji večinskega deleža založbe lahko pomembnejšo vlogo odigrala država. Izjava ministra za kulturo Uroša Grilca, da skupaj z vlado skrbno spremljata razvoj dogodkov, je po njegovem mnenju "za spoznanje premalo" na področju knjige kot temeljnem poglavju kulture na majhnem jezikovnem območju. Poleg tega bi "ideja o tem, da se država ne sme vtikati v gospodarstvo, imela večjo težo, če ne bi iz dosegljivih podatkov vedeli, da je subvencionirala gospodarstvo v zadnjem obdobju s tremi milijardami evrov, pri čemer banke niso vštete", je dejal Pregl.

Strah slovenskih založnikov, da ne bodo imeli prodajne poti do kupcev, ker je Mladinska knjiga takorekoč edina knjigotrška mreža v državi, je po njegovem mnenju utemeljen. "Če novi lastnik ne bo držal besede, bo velika težavam dostopnosti slovenske knjige po Sloveniji," je prepričan Pregl.

Današnja dražba je potekala po principu "vse ali nič", kar pomeni, da so se vrednostni papirji prodajali izključno kot paket v celoti, ki ga ni mogoče deliti na manjše pakete delnic.

Abanka Vipa in Nova ljubljanska banka sta postali solastnici Mladinske knjige ob stečaju večinskega lastnika Zvona Dva. Konzorcij bank je založbo neuspešno prodajal več kot leto dni.

Učila international imajo v lasti knjigarne Felix. Založba je znana po izdajah žepnih knjig, biografij slovenskih estradnikov, svetovnih prodajnih uspešnic, kot je Petdeset odtenkov sive, in otroških knjig. Za večinski delež Mladinske knjige so se potegovali že pred današnjo dražbo.

Založba Mladinska knjiga je osrednja slovenska založba s skoraj sedemdesetletno tradicijo izdajanja knjig, učbenikov in revij. V tem času je izdala 100 milijonov knjig. Njen knjižni program sega od leposlovja do zahtevnih priročnikov in enciklopedij. Izdaja tudi izvirne otroške slikanice z ilustracijami slovenskih avtorjev ter izvirno leposlovje za mladino in odrasle.

Založba Mladinska knjiga po podatkih na njihovih spletnih straneh zaposluje več kot 450 ljudi, pod njeno okrilje sodi tudi Cankarjeva založba. Je del Skupine Mladinska knjiga, ki je prisotna tudi na trgih v Srbiji, BiH, Makedoniji in na Hrvaškem. Celotna skupina ima približno 1200 zaposlenih.