Slovenija

Romi za enakopravnost z državljani Slovenije

STA
7. 4. 2014, 18.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Predsednica vlade Alenka Bratušek se je pred svetovnim dnevom Romov srečala s predstavniki romske skupnosti in jim dejala, da si Slovenija že od osamosvojitve prizadeva izboljšati položaj Romov s posebnimi ukrepi in nacionalno strategijo. Sogovorniki so se strinjali, da je položaj Romov pri nas dober, da pa obstaja še veliko možnosti za napredek.

L. Markelj, Dolenjski list

Kot so sporočili iz kabineta predsednice vlade, je Bratuškova v pogovorih s predstavniki romske skupnosti poudarila, da smo ena redkih držav, ki ima položaj romske skupnosti zakonsko urejen.

Izpostavili probleme

Med najbolj ključnimi problemi so predstavniki romske skupnosti izpostavili bivanjske razmere, izobraževanje in zaposlovanje Romov. Poudarili pa so, da bi si morali prizadevati tudi za zmanjšanje sovražnega govora in diskriminacije. Sogovorniki so posebno pozornost namenili tudi črpanju evropskih sredstev, kjer je ključno kvalitetno sodelovanje med uporabniki evropskih sredstev in organi, ki pripravljajo razpise za njihovo dodelitev. Vsi prisotni so se tudi strinjali, da sta sodelovanje in dialog besedi, ki morata označevati odnose med romsko skupnostjo ter lokalnimi in državnimi oblastmi. Bratuškova je poudarila, da si želi, da bi tudi v prihodnje delovali z roko v roki in vse morebitne težave reševali s sodelovanjem.

Predsednik Foruma romskih svetnikov Slovenije Darko Rudaš je za STA pred srečanjem dejal, da bodo danes izkoristili priložnost in predsednico vlade seznanili s konkretnimi predlogi za izboljšanje položaja romske skupnosti. "Romska skupnost se je vendarle izvila iz svojega večnega stanja in smo v fazi vzpostavljanja nove identitete oz. nove zavesti o sebi in družbi, v kateri živimo," pravi in dodaja, da si Romi želijo postati "dostojanstvena skladna skupnost, enakopravna državljanom Slovenije".

V forumu po Rudaševih besedah opozarjajo na bivanjske razmere in se zavzemajo za sprejem resolucije, ki bo romska naselja enakovredno vključevala v slovenski naselbinski sistem. Dokler tega ne bo, tudi legalnih zaposlitev ne bo, je prepričan Rudaš.