Slovenija

Obtožnica zoper Jankovića zaradi poslov Mercatorja v Nišu

STA/J.P.
7. 4. 2014, 13.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Tožilstvo je zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića vložilo obtožnico zaradi poslov Mercatorja v Nišu iz leta 2005, ko je Janković vodil Mercator. Janković je na današnji novinarski konferenci dejal, da je obtožnico, prvo, ki je bila vložena zoper njega, prejel v soboto, nanjo pa se bo pritožil. Tožilstvo naj bi mu očitalo zlorabo položaja.

Mediaspeed

"V njej piše, da gre za pogodbo, ki je nisem podpisal. Gre za plačilo 100.000 evrov na računu tistega, ki je uredil gradbeno dovoljenje. To je moja prva obtožnica," je o obtožnici dejal ljubljanski župan. "Ne vem, kaj bi bil tu kriv," je dodal.

Po njegovih besedah v njej piše, da je vedel za pogodbo, ki bi jo moral preprečiti. "Trdim, da je bil posel speljan v dobro Mercatorja," je dejal. Dodal je, da čuti notranje zadovoljstvo, da gre končno na sodišče, ko bo lahko dokazal svoj prav.

Obtožnica naj bi bila, kot je dejal Janković, vložena še zoper Marinška in Brodnjaka.

Okrožno sodišče v Ljubljani je preiskavo zoper ljubljanskega župana in tri soobdolžence začelo zaradi suma zlorabe položaja v Mercatorju v času, ko je Mercator v Nišu kupoval zemljišče za trgovski center. Poleg Jankovića je sodišče preiskovalo tudi njegova nekdanja sodelavca Mitja Marinška in Stanislava Brodnjaka ter ustanovitelja ljubljanskega nepremičninskega podjetja BSD Borisa Milevoja.

Obtožnica naj bi bila, kot je dejal Janković, vložena še zoper Marinška in Brodnjaka. Česa jih obtožnica bremeni, ni dejal, menda pa naj bi šlo za očitano dejane zlorabe položaja in pomoči pri tem dejanju. Preiskava je bila končana 27. septembra lani, sodišče pa je spis poslalo na ljubljansko okrožno tožilstvo.

Janković je sicer doslej že večkrat zatrdil, da pri omenjenemu nakupu ni šlo za sporne posle niti ni prišlo do zlorabe položaja ali kaznivega dejanja.

Ovadba zoper vse omenjene naj bi sicer temeljila na reviziji, ki jo je v Mercatorju leta 2006 opravila revizijska hiša Deloitte in se je nanašala na poslovanje Mercatorja v času, ko ga je še vodil Janković. Obtoženi naj bi preko prijateljskih podjetij pri nakupu zemljišča pridobili protipravno premoženjsko korist v višini 100.000 evrov.

Janković je sicer doslej že večkrat zatrdil, da pri omenjenemu nakupu ni šlo za sporne posle niti ni prišlo do zlorabe položaja ali kaznivega dejanja. Kot je pojasnil, se sam ni dogovarjal za sklenitev pogodbe za nakup omenjenega zemljišča, prav tako pa je ni podpisal.