Slovenija

Vstajniški župan izgublja bitke in podporo med volivci

R.S/M.J.
7. 4. 2014, 12.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V Mariboru je 8. aprila lani prevzel županovanje sociolog Andrej Fištravec in napovedal nove čase za mesto. A kaj ko je oznako »vstajniški župan« zelo hitro izgubil, hrbet pa so mu obrnili tudi nekateri, ki so še pred volitvami trdno verjeli vanj. Na volitvah je kot edini nestrankarski kandidat med skupno enajstimi zmagal s 53 odstotki glasov. Ob zaprisegi je Fištravec napovedal nov veter v vodenju mesta in odpravo spornih praks, ki so dotlej dušile mesto.

Mediaspeed

A že kmalu je uvidel, da je besede laže izreči, kot pa jih prenesti v konkretna dejanja. Sicer je res, da se zadeve v Mariboru počasi obračajo na bolje in so v opustošeno gospodarsko okolje že vkorakali prvi investitorji, a ne smemo pozabiti, da ena lastovka še ne prinese pomladi. Fištravčevo delo v tem letu pa ima tudi nekaj neuspelih manevrov.

Sicer je izklopil sporne Kanglerjeve radarje, a ti še vedno stojijo na cestah in še vedno ni znano, koliko bodo stali mesto.

Kljub takojšnji razveljavitvi Kanglerjeve sistemizacije delovnih mest Fištravcu ni uspelo počistiti v mestni upravi, nekateri pa mu očitajo, da je na občino pripeljal svoje ljudi. Velik fiasko je bilo sodelovanje s tremi svetovalci, ki jih je pripeljal v županov kabinet na zaupanje, zdaj ko med njimi ni več zaupanja, pa mu zakonodaja onemogoča njihovo odstranitev.

Razpadel je tudi vstajniški sosvet, ki ga je vpeljal ob nastopu položaja, saj so tako imenovani vstajniki izgubili zaupanje vanj. Še pred uradno zaprisego je Fištravcu odrekla podporo njegova prejšnja zaveznica Vesna Vuk Godina, pozneje pa še člani skupine Skupaj za Maribor.