Slovenija

Bo kljub temu postala evropska poslanka?

Simon Rosc/M.J.
7. 4. 2014, 19.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Če se zdi, da zadnje čase na desnici vlada predvsem razdor med Janševo SDS in NSi Ljudmile Novak, se očitno nekaj zdrah in pranja umazanega perila v javnosti odvija tudi znotraj strank. Nekaj takšnih težav je v preteklih dneh okusila tudi Ljudmila Novak.

Mediaspeed

Križev pot se je za Ljudmilo Novak začel pred meseci, ko se je Nova Slovenija preimenovala in svojemu imenu dodala še krščanski demokrati. Takrat je tudi SDS obudila svojega dolgo spečega zimskega medveda, krščanski forum. Postalo je jasno, da stranki nista več tako povezani in ne delita več istih stališč, kot je bilo to zanju značilno v preteklosti. Odtlej sta se v mnenjih razšli še nekajkrat, najbolj pa nedvomno odmevajo razhajanja glede referenduma o arhivih, zaradi katerega bomo državljani plačali visok račun, vreden kar 3,5 milijona evrov. A težave z najmočnejšo stranko na desnici niso edine, s katerimi se mora soočati predsednica Novakova. Nekaj sivih las so ji povzročili kar člani lastne stranke.

Mediaspeed

Za punt so se odločili v novomeškem občinskem odboru NSi, katerega vodstvo je podalo odstop. Razlog za to pa je markantna ženska, ki gre tudi sicer v nos tistim, ki na področju veterine šušmarijo po svoje, direktorica veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič. Po navedbah vodstva novomeškega odbora NSi je vodstvo stranke ignoriralo odklonilno mnenje odbora glede včlanitve Vide Čadonič Špelič v NSi in jo kljub temu uvrstilo tudi na kandidatno listo za evropske volitve. Razlog za njihovo nasprotovanje pa naj bi bilo škodovanje Čadonič Špeličeve stranki, saj je na zadnjih lokalnih volitvah nastopila s svojo Listo krščanskih demokratov Dolenjske in po navedbah odstopljenih na ta način stranki z zavajanjem pobrala kar nekaj glasov. Zdaj že nekdanje vodstvo mestnega odbora NSi je jezno in užaljeno tudi zato, ker Čadonič Špeličeva odboru ni nikoli izrazila želje po včlanitvi v NSi, temveč je vlogo za včlanitev podala na vodstvo stranke v Ljubljani.

»Mestni odbor NSi članstva Čadonič Špeličevi ni potrdil, ker je večkrat delovala v nasprotju z zagotavljanjem enotnosti stranke.« Janez Melanšek, predsednik odbora NSi Novo mesto

Prva veterinarka v državi pa z NSi ne sodeluje šele zadnje dni, njena zgodovina delovanja pod okriljem politične desnice je zapisala že nekaj poglavij. Leta 1993 je v prvem sklicu državnega zbora v poslanskih klopeh zamenjala Lojzeta Peterleta in tako postala poslanka. Med letoma 2004 in 2008 je bila državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, leta 2011 pa je na državnozborskih volitvah kandidirala na listi NSi.

Vodstvo stranke Ljudmile Novak odstopa, ki sicer bolj kot ne kaže na reakcijo užaljenih posameznikov, ne komentira. Sicer pa se bosta poleg Čadonič Špeličeve in Lojzeta Peterleta kot nosilca liste za evropske volitve za letalsko vozovnico do Bruslja na skupni listi z SLS potegovala še podpredsednik NSi Aleš Hojs in predsednica stranke Ljudmila Novak. V imenu SLS pa so na listi nekdanja državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Monika Kirbiš Rojs, lanska vinska kraljica Nežika Pavlič, poslanec SLS Jakob Presečnik in predsednik SLS Franc Bogovič.