Zanimivosti

Bo premagal Zuckerberga in druge mogotce?

J.P.
7. 4. 2014, 19.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Uporaba spleta je za marsikoga postala način življenja. A po zadnjem štetju je postalo jasno, da z domnevno najpomembnejšim izumom zadnje četrtine stoletja niso blagoslovljene več kot tri četrtine svetovnega prebivalstva.

Arhiv Svet24

Zaskrbljenost spričo digitalne razmejitve je pojav zadnjih let. Da bi premostili vedno širše prepreke, so pri Googlu na Novi Zelandiji začeli preizkušati balone, ki bi na velikih višinah delovali kot izredno prilagodljivi oddajniki.

»V drugi fazi bi se posvetili zapletenejšemu in dražjemu dvosmernemu internetnemu dostopu.« - Syed Karim

Podobno bitko bije tudi njihov tekmec Mark Zuckerberg, ki se osebno menda zelo zavzema za rešitev. Tako je lani naznanil projekt internet.org, ki je nastal s sodelovanjem največjih socialnih omrežij in podjetij mobilne telefonije, v okviru katerega naj bi na revnih in odmaknjenih območjih internet postal stalnica. V tem oziru premišljujejo o dronih, ki bi prikrajšanim skupnostnim oddajali le brezžični.

Mreža miniaturnih satelitov, ki bi posredovali informacije s spleta.

Tu je še Syed Karim, manj znan podjetnik, ki pa cilja še višje. Njegova vizija je mreža miniaturnih satelitov, ki bi lahko informacije s spleta posredovali praktično komur koli z napravo, ki podpira brezžično računalniško mrežo oziroma Wi-Fi. Uporabniki bi sicer bili omejeni na enosmerni internet oziroma pretakanje vsebine s spleta, a le v začetni fazi. Sateliti, kot si jih je zamislil Karim, bi bili velikosti opekačev za kruh, v orbito pa bi jim podatke posredovale kopenske postaje. Pobuda trenutno preko prispevkov zbira na desetine milijonov evrov, pobudniki pa upajo, da uspejo zbrati dovolj sredstev za financiranje preizkusov na krovu Mednarodne vesoljske postaje junija 2015.