Zanimivosti

Sončna svetloba za svetlejšo prihodnost

M.J.
7. 4. 2014, 14.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Predstavljajte si, da sedite v sobi brez oken in hkrati uživate v občutku soja sončne svetlobe. Ta edinstveni občutek je sedaj mogoč s pomočjo projekta COELUX, podprtega z razvojnimi sredstvi EU, saj s pomočjo difuzije in prenosa svetlobe skozi atmosfero prinaša fizične ter vizualne učinke svetlobe v zaprte prostore. Ta izjemen fenomen že izkazuje pozitivne učinke na kakovost bivanja ter dobro počutje v zaprtih ter podzemnih prostorih.

Z uporabo najnovejše varčne LED tehnologije ter dovršenega optičnega sistema in nanostrukturnih materialov v visoko tehnoloških okenskih sistemih, COELUX ne izkazuje zgolj izjemnega potenciala v svetilni industriji, temveč tudi izjemen napredek na področju dobrega počutja prebivalcev celotne Evrope in širše. “S tehnologijo COELUX lahko sonce sije povsod”, pravi profesor Paolo Di Trapani, koordinator projekta in fizik na Univerzi v Insubriji, v mestu Como, v Italiji, kjer je razvoj potekal kar desetletje. “Tako kot je zahtevno opisati vonj parfuma ali barvo tropskega sonca, je enak izziv opisati poživljajoče učinke tehnologije COELUX. Rezulati so pokazali, da se tudi osebe s klavstrofobijo počutijo bolj sproščene v prostoru brez oken, četudi tam preživijo daljši čas,” še pravi profesor Di Trapani. Tehnologija je sicer v lasti družbe CoeLux Srl, ki je plod dela Univerze v Insubriji.

Rastoča prepoznavnost vpliva svetlobe na zdravje in dobro počutje

Združeni narodi so za z namenom osveščanja o pozitivnem vplivu svetlobe na zdravje indobro počutje leto 2015 razglasili za Mednarodno leto svetlobe. Topla, umetna inneposredna sončna svetloba razsvetli in poudari predmete, s čimer tako javni kot zasebniprostori postanejo bolj privlačni in vabljivi. Igra s svetlobo in sencami pa ponuja globino inobliko ter ljudem ponuja nove možnosti interakcije z okolico.

Tehnologija za difuzijo svetlobe COELUX bo koristila vsakomur, ki ne uživa zadosti sončnesvetlobe. Tehnologija je bila razvita s poudarkom na zdravstveni industriji, uporabna pa jetudi v trgovini na drobno, bolnišnicah, muzejih, letališčih, v podzemnem transportu, vtoplicah, športnih centrih, kino dvoranah, pisarnah ter v industrijskem okolju. Ljudje, k iživijo ali delajo v podzemnih prostorih, bodisi zaradi prostorskih omejitev, ali izjemnih podnebnih okoliščin, na primer v Kanadi ali ZAE, bodo lahko z uporabo nove tehnologije veliko pridobili. Enako velja tudi za narode, ki živijo najdlje od ekvatorja, blizu Arktike aliAntarktike, ki dolga obdboja skozi leto uživajo le malo naravne svetlobe.

Kako deluje

COELUX združuje tri ključne elemente

• Najnovejšo energetsko varčno LED tehnologijo, ki reproducira svetlobni spektrum

• Dovršen optični sistem, ki ustvarja občutek prostora med “nebom” in “soncem”

• Nanostrukturne elemente, ki obnavljajo Rayleighov proces razpršenja, ki se odvija v atmosferi

 

Ti elementi so vključeni v visoko tehnološki sitem oken, ki ponuja izjemen obseg možnosti ter dizajnerskih izvedb. Uporabniki se lahko skozi nastavitve odločijo za svetlobo Severne Evrope, Mediterana ali Tropov.

Razvoj projekta in komercializacija

Projekt COELUX je znotraj programa 7th Framework Programme prejel 2.5 milijona evrovrazvojnih sredstev. Profesor Di Trapani je ob tem sklenil svoje misli: “Razvojna sredstvaEvropske unije so bila ključna pri raziskavah in razvoju in so omogočila pokritje stroškov prikaza delovanja. Sredstva so nam pomagala tudi pri iskanju drugih investitorjev. Tudi drugim malim in srednjim podjetjem priporočamo prijavo na razpise Evropske unije, saj ti prinašajo izjemne priložnosti.”

Tehnologija COELUX bo komericalno na voljo konec leta 2014 in predstavlja izjemno poslovno priložnost za projektne partnerje in mrežo evropskih podjetij, ki bodo vključena v proizvodni proces, prikaze delovanja ter nameščanje sistema. Ocenjena vrednost svetovnega trga svetil je 58 milijard evrov, pri čemer tehnologija COELUX lahko računa na ugoden tržni delež, kar bi izboljšalo evropsko konkurenčnost, prineslo nova delovna mesta ter izboljšalo dobro počutje Evropejcev.

Michael Jening, predstavnik za medije komisarke za raziskave in inovacije Maire Geoghegan- Quinn, je ob tem dejal: “Veliko področij naših življenj, energetika, transport, medicina, varnost živil, zdravje in dobro počutje, je nanotehnologija že izboljšala. Projekt COELUX je tako še en primer, kako je mogoče uresničiti tako vizionarsko idejo, kot je reprodukcija sončne svetlobe. Zagoto gre za projekt z velikim potencialom za spremembo človeških življenj.

Projekt COELUX

COELUX® je raziskovalni projekt, ki ga v okviru programa 7th Framework Programme (FP7) financira Evropska unija. Projekt COELUX je eden izmed dvanajstih programov, ki jih je Evropska komisija marca v Bruslju predstavila na Innovation Convention. COELUX združuje tri elemente: najnovejšo energetsko varčno LED tehnologijo, ki reproducira svetlobni spektrum, dovršen optični sistem, ki ustvarja občutek prostora med “nebom” in “soncem”, nanostrukturne elemente, ki obnavljajo Rayleighov proces razpršenja svetlobe, ki se odvija v atmosferi. Ti elementi so vključeni v visoko tehnološki sitem oken, ki ponuja izjemen obseg možnosti ter dizajnerskih izvedb.

COELUX je plod sodelovanja med družbo COELUX, lastnika svetlobne tehnologije (Italija), družbo Next Limit Technologije, lastnika fotorealističnega grafičnega orodja Maxwell Render (Španija), družbo Ekspobalta, ki skrbi za nameščanje sistemov (Litva), družbo Griffin Software Srl (Romunija), Eidgenössische Technische Hochschule, (Švica), Bartenbach GmbH, Aldrans (Avstrija) in Comonext Scpa (Italija).

Financiranje evropskih raziskav ter inovacij

Evropska unija je 1. januarja 2014 zagnala novi sedemletni program za raziskave ter inovacije z imenom Horizon 2020. V prihodnjih sedmih letih bo v razvojno – raziskovalne projekte vloženih blizu 80 milijard evrov za razvoj konkurenčnosti in širjenja meja človeškega znanja. Proračun za raziskave je primarno namenjen izboljševanju vsakdanjega življenja na področju zdravja. okolja, prevoza, hrane, energetike. Pri tem sklepanje partnerstev z farmacevtsko, letalsko, avtomobilsko ter elektro industrijo spodbuja investicije zasebnega sektorja za dolgoročni razvoj in nove zaposlitve. Program Horizon 2020 bo prinesel še večji poudarek na pretvorbo odličnih idej v tržno uspešne produkte, procese in storitve.