Slovenija

Cene stanovanjskih nepremičnin lani 4,3 odstotka nižje

STA/M.J.
3. 4. 2014, 11.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Cene stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji so bile lani v povprečju za 4,3 odstotka nižje kot predlani. Cene novih stanovanjskih nepremičnin so bile nižje prav tako za 4,3 odstotka, cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin pa za 4,2 odstotka, je danes objavil državni statistični urad.

sl.wikipedia.org

Cene novih stanovanj so bile lani glede na predlani nižje za 2,8 odstotka, cene novih hiš pa za 7,9 odstotka.

Cene novih stanovanj so se na letni ravni znižale kljub krepki rasti v zadnjem četrtletju. Po rekordnem padcu v tretjem četrtletju, za 15,1 odstotka, ki je bil povezan s prodajo večjega števila stanovanj iz stečajne mase propadlih podjetij, so se cene novih stanovanj v zadnjem četrtletju pričakovano izraziteje zvišale, in sicer glede tretje četrtletje za 8,3 odstotka.

V zadnjem četrtletju je bilo prodanih rekordno malo novih stanovanj (121), od tega le osem iz stečajnih mas. Največ jih je bilo prodanih v osrednjeslovenski regiji (42 odstotkov), sledili sta podravska (20 odstotkov) in gorenjska regija (14 odstotkov).

Cene novih hiš so zaradi nizkega števila transakcij še naprej precej nihale. V zadnjem četrtletju, ko je bilo prodanih 28 hiš, so se cene glede na predhodno četrtletje zvišale za 1,5 odstotka.

Cene novih stanovanj in hiš so v zadnjem četrtletju glede na tretje četrtletje porasle za 6,6 odstotka.

Cene rabljenih stanovanj so se lani glede na predlani znižale za 3,8 odstotka. Pri tem so cene rabljenih stanovanj v Ljubljani upadle za 10,5 odstotka, cene rabljenih stanovanj v preostali Sloveniji pa so se zvišale za 0,8 odstotka.

"Tako kot so cene rabljenih stanovanj v Ljubljani v obdobju hitre rasti cen v letih 2004-2006 naraščale hitreje kot cene rabljenih stanovanj zunaj Ljubljane, so tudi v obdobju upadanja cen padale hitreje kot cene tistih zunaj Ljubljane," ugotavlja statistični urad.

V zadnjem četrtletju so se glede na tretje četrtletje cene rabljenih stanovanj znižale za 2,5 odstotka. Cene stanovanj v Ljubljani so upadle že šesto četrtletje zapored, tokrat za 3,5 odstotka, in dosegle raven prvega četrtletja 2006. Cene rabljenih stanovanj v preostali Sloveniji so se na četrtletni ravni znižale za 1,9 odstotka.

Število transakcij z rabljenimi stanovanji je bilo tako kot v tretjem četrtletju za polovico nižje kot v povprečju v prvih dveh četrtletjih. "Tolikšen nenaden upad nepremičninskega trgovanja z rabljenimi stanovanji ob prehodu v drugo polovico leta 2013 je težko razložljiv," pišejo statistiki.

Če so med možnimi razlogi za zastoj trgovanja v tretjem četrtletju navajali tehnične težave pri prenovi sistemov za zajemanje teh transakcij, se je izkazalo, da to ni bil bistveni razlog za upad števila transakcij, saj je bil v četrtem četrtletju promet z rabljenimi stanovanji enako nizek kot v predhodnem.

Zastoj trgovanja v drugi polovici leta 2013 je bil zelo podoben tistemu iz leta 2009, prvega kriznega leta. V letu 2009 je bilo v vsakem četrtletju prodanih povprečno 880 rabljenih stanovanj, v letu 2013 pa le 717.