Slovenija

Kazenska ovadba zaradi goljufije v gradbenem podjetju

U.K.
26. 3. 2014, 08.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Kriminalisti v kranjskem sektorju kriminalistične policije so zaradi poslovne goljufije kazensko ovadili nekdanjo odgovorno osebo večje gradbene družbe iz Gorenjske, ki pri poslovanju že dlje časa ni izpolnjevala prevzetih ali sprejetih obveznosti.

Arhiv Svet24

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel obvestilo o šestih prometnih nesrečah. V treh so se udeleženci lahko telesno poškodovali, v preostalih treh pa je nastala samo materialna škoda. Zaradi kršitev predpisov o javnem redu in miru so policisti še enkrat posredovali v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa so obravnavali sume kaznivih dejanj vlom in goljufija.

V treh prometnih nesrečah so se udeleženci lahko telesno poškodovali. 56-letni Kranjčan je zgodaj zjutraj v Kranju zaradi nepravilnega premika z avtomobilom trčil v vozilo drugega udeleženca in ga lahko telesno poškodoval, v Tupaličah pri Kranju pa je nesrečo včeraj popoldan povzročila 39-letna voznica, ki je v vozilo pred seboj trčila zaradi vožnje na prekratki varnostni razdalji. Povzročiteljica se je lahko telesno poškodovala. Nesrečo s telesnimi poškodbami je včeraj popoldan povzročil še 29-letni Škofjeločan, ko je v Virmašah zaradi neupoštevanja pravil o prednosti v nesreči poleg svojega, poškodoval tudi dva druga osebna avtomobila. Lahko poškodovana je bila še potnica v vozilu udeleženca.

Policisti so povzročitelje nesreč obravnavali v prekrškovnih postopkih. Nepravilen premik z vozilom se kaznuje z globo 120 eurov, vožnja na prekratki varnostni razdalji z globo 200 eurov, neupoštevanje pravil o prednosti pa z globo 250 eurov in s tremi kazenskimi točkami.

Preprečujte nesreče! Zato, vozite previdno, strpno in odgovorno. Dosledno upoštevajte cestnoprometne predpise, hitrost pa prilagodite veljavnim omejitvam, svojemu vozniškemu znanju, izkušnjam in razmeram na cesti.

Goljufije sta osumljenca neznana storilca, moški in ženska, ki sta v ponedeljek okoli 17.20 v Šenčurju pri menjavi vrednejšega evrskega bankovca v manjše trgovko ogoljufala za nekaj 100 eurov. S spretnim rokohitrstvom sta si tako pridobila več denarja, kot sta ga menjala.

Posameznikom, ki menjajo denar, zato svetujemo, naj bodo pri tem zelo pozorni. Vedno morajo vedeti, kateri bankovci so njihovi in kateri od druge osebe ter koliko so sprejeli in koliko vračajo. Storilci so namreč zelo spretni, denar štejejo zelo hitro, pri izvršitvi kaznivega dejanja uporabljajo obe roki, vmes predlagajo še kakšno menjavo, si premislijo ipd.

Kriminalisti v kranjskem sektorju kriminalistične policije so zaradi poslovne goljufije kazensko ovadili nekdanjo odgovorno osebo večje gradbene družbe iz Gorenjske, ki pri poslovanju že dlje časa ni izpolnjevala prevzetih ali sprejetih obveznosti. Odgovorna oseba je osumljena, da družba v letu 2013 ni izpolnila z aneksom k pogodbi dogovorjenih obveznosti, s katerimi se je zavezala, da bo za naročnika, ljubljansko podjetje, ki proizvaja in trguje s kovino, v poslovni coni v okolici Ljubljane izvedla gradbeno obrtniška dela. Obveznosti med naročnikom in izvajalcem so bile dogovorjene v začetku leta 2013, do danes pa jih izvajalec ni izpolnil. S tem je gradbena družba pri opravljanju gospodarske dejavnosti preslepila ljubljansko podjetje in ga z nezakonitim dejanjem oškodovala za okoli 168.000 eurov, kolikor je znašala tudi protipravna premoženjska korist gradbeni družbi. Za kaznivo dejanje se storilec kaznuje z zaporom od enega do desetih let.