Slovenija

V Venezueli zaradi domnevnega državnega udara aretirali tri generale

STA
26. 3. 2014, 07.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V Venezueli so v torek aretirali tri generale zračnih sil, ker naj bi domnevno načrtovali državni udar proti predsedniku Nicolasu Maduri. V mestu San Cristobal, kjer so se začeli zadnji protivladni protesti, pa so na leto dni zapora obsodili tamkajšnjega župana Daniela Ceballosa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

reuters

Neimenovani aretirani generali so bili v neposrednem stiku z opozicijskimi politiki in so "poskušali zračne sile dvigniti proti legitimno izvoljeni vladi", je na srečanju z južnoameriškimi zunanjimi ministri dejal Maduro. Dodal je, da ima trojica neposredne povezave z opozicijo ter da so povedali, da je bil "ta teden odločilen teden".

Vest o aretaciji generalov, kar naj bi bila prva javna pomembna grožnja Madurovi vladi, je prišla v trenutku, ko venezuelska vlada poskuša zatreti opozicijo v državi po več kot šestih tednih uličnih protivladnih protestov, ki so zahtevali najmanj 34 smrtnih žrtev.

Udarec opoziciji je prinesla tudi obsodba župana mesta, kjer so protivladni protesti začeli, San Cristobala. Župan Daniel Ceballos je bil obsojen na leto dni zapora, ker ni preprečil nasilja in blokade ulic.

To je že druga obsodba kakega venezuelskega župana. Župana San Diega Enza Scarana so v hitrem postopku obsodili na desetmesečno zaporno kazen.

Za zapahi je tudi opozicijski voditelj Leopoldo Lopez, ki čaka na začetek sojenja. Obtožen je podpihovanja nasilja proti vladi.