Slovenija

NSi in SLS podpisali sporazum o skupnem nastopu na evropskih volitvah

STA/M.J.
25. 3. 2014, 12.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Predsednica NSi Ljudmila Novak in prvak SLS Franc Bogovič sta podpisala sporazum o skupnem nastopu na evropskih volitvah. Po podpisu sta oba poudarila, da verjameta v dobro sodelovanje in tudi rezultat te "modro-zelene koalicije". Po mnenju nosilca skupne liste Lojzeta Peterleta gre za pomladni politični signal tako za Slovenijo kot za EU.

Mediaspeed

"Ta trenutek doživljam kot nekaj posebnega v slovenski politiki," je po današnjem podpisu sporazuma v DZ dejal Peterle, sicer že aktualni evropski poslanec. Prepričan je, da bodo sporazum pozdravili tudi v Sloveniji, vesel pa je tudi, da so organih obeh strank demokratično ter s prepričljivo večino potrdili to sodelovanje. Po njegovem mnenju so s tem postavili neko podlago in tudi dokaz, da je v Sloveniji možno tudi politično sodelovanje v dobro države in v evropskem duhu.

Novakova je odločitev strank za skupno listo označila za modro odločitev oziroma "modro-zeleno koalicijo". Kot je dejala, sta se stranki odločili, da bosta gradili na povezovanju, sodelovanju, dialogu in novi politični kulturi, ki da jo v Sloveniji primanjkuje.

Poudarila je, da med njimi vlada dobra, pozitivna energija, zato pričakuje dobro sodelovanje v okviru evropske volilne kampanje, v prihodnosti pa še več sodelovanja tudi znotraj DZ. Tudi na današnjem skupnem sestanku poslanskih skupin obeh strank se je po njeni oceni znova pokazalo, da lahko izpeljejo "določene skupne projekte".

Tudi Bogovič je, kot pravi, ponosen, da je strankama uspelo to, kar so danes potrdili še s podpisom. Prepričan je, da so vstavili "še en pomemben dragulj v krono" njihovega sodelovanja, verjame pa še, da bodo imeli 25. maja veliko razlogov za veselje.

Novakova je sklenila z besedami, da je Evropska ljudska stranka (EPP) lokomotiva Evrope, prvi vagon v Sloveniji pa da je rezerviran prav za skupno listo NSi in SLS.

NSi in SLS sta pogovore o skupnem nastopu sicer začeli po novem letu, pristojna organa obeh strank sta ga potrdila sredi marca.

Od imen kandidatov za evropske poslance so za zdaj uradno znani Peterle kot nosilec liste, medtem ko bosta Novakova in Bogovič na zadnjih dveh mestih.

V skladu s sporazumom NSi pripadajo prvo, drugo, peto in sedmo mesto, ostala pa SLS. Novakova je danes pojasnila, da bodo skupno listo predstavili, ko bodo imena potrjena na organih obeh strank. Po Bogovičevih besedah bo to predvidoma prihodnji teden.

Neuradno bi bil sicer na drugem mestu lahko podpredsednik NSi Aleš Hojs, na petem pa direktorica Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Vida Čadonič Špelič. Iz vrst SLS se kot možni kandidatki omenjata poslanka SLS Jasmina Opec in podpredsednica stranke Olga Franca.