Slovenija

V Sloveniji v prvih dveh mesecih porabili manj električne energije

STA/M.J.
25. 3. 2014, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Poraba električne energije v Sloveniji se je v prvih dveh mesecih letos na letni ravni zmanjšala za štiri odstotke, kažejo podatki državnega statističnega urada. Na mesečni ravni je bil padec porabe še večji. Poraba se je tako februarja glede na januar zmanjšala za deset odstotkov, proizvodnja energije pa za devet odstotkov.

Arhiv Svet24

Neto skupna proizvodnja električne energije se je februarja glede na januar zmanjšala za devet odstotkov, poraba pa se je zmanjšala za deset odstotkov.

Proizvodnja električne energije se je povečala zgolj v v hidroelektrarnah, in sicer za štiri odstotke. Proizvodnja v termoelektrarnah je bila manjša za 24 odstotkov, v jedrski elektrarni Krško pa za deset odstotkov.

Manjši proizvodnji termoelektrične energije je sledila tudi manjša poraba goriv v termoelektrarnah. Tako je bila skupna poraba goriv februarja manjša za 26 odstotkov.

Tudi oskrba z drugimi energenti se je v februarja zmanjšala. Največji padec s 50 odstotki je zabeležila oskrba s koksom, oskrba s kurilnim oljem je padla za 17 odstotkov, z ekstra lahkim kurilnim oljem za 13 odstotkov, oskrba z rjavim premogom in lignitom se je zmanjšala za 13 odstotkov, petrolejskim gorivom za reaktivne motorje za 11 odstotkov, z dizelskim gorivom in zemeljskim plinom za devet odstotkov, motornim bencinom za osem odstotkov in utekočinjenim naftnim plinom za pet odstotkov.

Slovenija je februarja uvozila 433 gigavatnih ur (GWh), izvozila pa 682 GWh električne energije.