Slovenija

Vesele novice za prebivalce poplavljenih območij

STA
25. 2. 2014, 19.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Visoka gladina vode na kraških poljih na Notranjskem se večinoma znižuje, a se ob predvidenih padavinah ob koncu tedna lahko znova nekoliko zviša, opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso). Zmanjšuje se tudi pretok Ljubljanice in Krke. Poplavljene površine ob Ljubljanici se bodo ohranile predvidoma do konca tedna, ob reki Krki pa do srede.

Simon Rosc

Arso na svoji spletni strani pojasnjuje, da se je vodna gladina na Planinskem polju danes od 8. do 18. ure znižala za dva centimetra. Na vodomerni postaji Dolenje jezero na Cerkniškem polju se vodostaj v zadnjih 24 urah ni spremenil, v Loški dolini pa sta se višina in obseg ojezerjenih površin zmanjšala. Voda sicer po navedbah Arsa poplavlja travnike in nekatere dele kmetijskih površin.

V sredo in četrtek se bo višina gladine vode na kraških poljih ohranjala ali zniževala, ob koncu tedna se lahko znova nekoliko zviša.

Razmere na Planinskem polju so se torej nekoliko umirile in tudi padavine ob koncu tedna ne bodo tako obsežne, kot je sprva kazalo. To domačine navdaja z nekaj več optimizma. Zmanjšali so število gasilcev na terenu, tudi število zalitih objektov se ni povečalo.

Kot še dodajajo na Arsu, se Ljubljanica in Krka v spodnjem toku razlivata na poplavnih območjih ob strugi, a se pretoka zmanjšujeta.